Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör upp med den egna historien

Under söndagskvällen var det ett enat Berlin som firade att det var 25 år sedan muren föll och stadens invånare fån väst och öst äntligen kunde återförenas. Och omvärlden fanns med i deras lovsång.

Annons

I 18 år var staden tudelad. Barn föddes och växte upp samtidigt som landet kidnappade och fängslade den egna befolkningen för att den inte skulle ta del av principer som marknadsekonomi och demokrati. Men också västvärldens kultur, intryck och musikalitet. Det fanns en viss sort som kommunisterna särskilt fruktade; det amerikanska.

En som aktivt deltog i firandet av Berlinmurens fall var Ylva Johansson (S). I dag Arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering. Då, 25 år sedan, var Johansson nybakad riksdagsledamot för Vänsterpartiet kommunisterna. Några år senare skulle hon på grund av EU-frågan byta till Socialdemokraterna.

För 25 år sedan deltog hennes dåvarande partiledare Lars Werner (vpk) på Östtysklands 40-årskalas och hyllade den kommunistiska regimen. Kalaset skedde bara månader innan muren föll. Dessförinnan skickade Lars Werner Vänsterpartiet kommunisternas hjärtliga gratulationer till Nordkoreas diktator Kim Il Sung på 75-års dagen. Banden mellan Vänsterpartiet och kommunistregimer runt om i världen, däribland Östtyskland var mycket nära.

Men i dag är tiden annorlunda. Efter murens fall och kalla krigets slut tvingades Vänsterpartiet ta bort det obekväma ordet på K som i kommunist. Ordet ansågs som en belastning sedan de kommunistiska regimerna i Europa fallit. Gudrun Schyman blev ny partiledare och de hemliga groggfesterna på Östtysklands ambassad upphörde.

Det är naturligtvis glädjande att Sveriges arbetsmarknadsminister i dag, med historien i backspegeln tycks glädja sig över Berlinmurens fall. Men det hade varit klädsamt om Johansson på söndagskvällen tog avstånd från de värderingarna som genomsyrade hennes första år som riksdagspolitiker. En tid då Vänsterpartiet kommunisterna genom sina hyllningar normaliserade och därmed legitimerade ett förtryck och förföljelse mot oskyldiga.