Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör vi ett dåligt jobb?

Tycker regionförbundet att SISU Idrottsutbildarna i Jämtland Härjedalens inte gör tillräckligt goda samhällsinsatser?

I en revidering av allmänna riktlinjer och rutiner för bidrag till externa organisationer som regionförbundet ska besluta om 16 december, framgår att SISU inte ska omfattas av stödet. Alla andra studieförbund får stödet.

Den politiska signalen är dubbeltydig. Vi ges inget stöd men i strategidokumentet framhålls idrotten som viktig för tillväxt, fritid, folkhälsa, integration och turismen.

Att inte stödja SISU:s verksamhet får konsekvenser för idrottsföreningarnas verksamhet och för barn och unga. Ett nej minskar möjligheten för unga ledare att via SISU:s folkbildning, växa som individer och kompetensutvecklas som ledare.

SISU:s verksamhet når alla åldersgrupper och har flest deltagare av alla studieförbund i åldrarna 13 – 24 år där lika många tjejer och killar deltar. SISU är ungdomens studieförbund – en verksamhet som regionförbundet inte vill satsa på?

SISU finns i hela länet, i alla åtta kommuner. Varje offentligt satsad krona ger mer medel tillbaka till kommunen eller länet. Det är så de statliga idrottsstöden fungerar.

Med SISU:s rapporteringssystem vet vi också var pengarna går, till vilka och hur många timmar fysisk aktivitet det blev. Det är så vår deal ser ut – och detta fungerar i hela landet – utom i Jämtlands län. Här är regionförbundet bestämt: Idrotten ska inte ha resurser för utbildning.

Regionförbundet menar att vi redan får så mycket – det är tillväxtmedel som går till arenor, som leder till sysselsättning och varumärkesbyggande med stora tävlingar och tillströmning av kapitalstarka turister.

Visst gynnar det idrotten, ja! Men dessa medel svarar inte mot det behov som finns hos våra enskilda idrottsförningar. Samtidigt är alla tacksamma för att SISU utbildar ideella krafter som kan fungera som volontärer vid stora evenemang och tävlingar. Då är vi bra att ha!

Vid nästa tävling kanske regionförbundets politiker kan sköta tidtagning och jobba som speaker och tar ut några semesterdagar för att få förmånen att jobba gratis? SISU:s folkbildande verksamhet är en förutsättning för att genomföra idrottsevenemang med hög kvalitet.

Vi vill poängtera att det inte är vid stora tävlingar och nationalarenor som vårt folkhälsoarbete eller våra folkbildande insatser genomförs. SISU skapar förutsättningar för sund och bra verksamhet på och runt våra idrottsarenor SISU är där – när idrotten lär!

Vi ställer oss nu frågan: varför vill inte regionförbundet göra satsningar som går tillbaka till medborgarna och som dessutom ger mer stöd från staten? Vad är det som skiljer vårt län och andra län? Är folkbildning genom SISU fel eller tycker ni att vi gör ett dåligt jobb?

SISU Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen
och specialidrottsförbunden för cykel, orientering, ishockey, tennis, simning, innebandy, skyttesport, gymnastik, ridsport, basket, skidor, friidrott och fotboll i Jämtland Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel