Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör vi fel som lägger ut bilder på våra barn?

Mamma, det är okej med Instagram men jag vill inte att du lägger ut det på Facebook. Det var 8-åriga dotterns ord när jag skulle posta en bild på henne för någon vecka sedan.

Tydligen hade hon fått någon sorts uppfattning om vad som skiljer de sociala medierna åt, eller så ville hon vara med och bestämma helt enkelt. Jag lyssnade på henne men de där orden gav mig också dåligt samvete. Är jag en dålig mamma och förebild som fotar och lägger ut bilder på mina barn? Är det så att barn blir oskyldiga verktyg i vuxnas försök att regissera sina liv på sociala medier?

Skribenten och debattören Linda Skugge, 40 år, har gått ut i media och rasat mot kändisföräldrar som exponerar sina barn öppet på nätet. Särskilt hårt har hon gått åt deckarförfattaren Camilla Läckberg. Skugge frågor sig om någon funderar på hur alla dessa kändisbarn mår av detta och menar att detta förstör deras liv. Hon uppmanar dem att i stället skydda sina barn.

Jag följer rätt så många kändisbloggar till och från och har också funderat på vad som motiverar dessa personer att lämna ut sig och framför allt sina barn på det sättet. Handlar det om pengar eller är det bara tidens tecken? Det går ju knappt att hitta någon kändis som inte bloggar eller har öppna Instagram-konton.

Jag tänker bland annat på Carola och Charlotte Perelli som vi generöst får följa i deras vardag. Vi fullkomligt matas av bilder på deras barn i alla möjliga vinkar när de leker, bakar, visar upp nya kläder och så vidare. Förr i tiden var bilder på kändisarnas barn ganska sällsynta och hemma-hos reportage var rena rama högvinsten för de skvallertidningar som lyckades med det.

Nu är det busenkelt att få en inblick i dessa människors liv. Jag är bara en knapptryckning ifrån att veta om Carolina Gynning slutat amma eller om hennes barn drabbats av magsjuka. Det går till och med att följa med i Magdalena Graafs liv trots att en av hennes söner tragiskt dog i höstas. Hon skriver att hon mår bra av att fortsätta med bloggen. Men jag undrar hur känns det efteråt när man landat i sorgen?

Men vi andra då, vanliga Svenssons? Gör vi fel som lägger ut bilder på våra barn? Jag tampas med det då och då när jag lägger ut något. Jag tänker på om bilderna skulle hamna i fel händer och ibland försöker jag också tänka på varför jag lägger ut just ut den här bilden? Vad vill jag visa med den? För det är ju inte barnen som ber att få bli bedömda i sociala medier.

Men familjealbumen är ett minne blott och sociala medier har blivit ett sätt att dokumentera våra liv – om än lite väl regisserade. Familjealbumen hade en klart begränsad publik men i sociala medier kan det lätt svälla ut och spridas om man inte har koll på alla sekretessknappar.

Enligt psykologer mår barnen inte dåligt av detta. Nä, det är klart för de riktigt små vet ju inte vad som försiggår ovanför deras huvuden. Men trots att jag då och då har betänkligheter kring det här med bilder på barnen i sociala medier så kommer jag fortsätta med det för det har blivit ett sätt att kommunicera. För min del handlar det bara om släkt och vänner då jag har inte har öppna konton. Och så länge som vi föräldrar tänker efter före och respekterar barnens integritet så ska vi nog överleva även detta fenomen.

Malin Andersson Junkka