Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider får Hedenvind-plaketten

Årets mottagare av Hedenvind-plaketten är författaren Göran Greider, poet, författare, chefredaktör och flitig debattör.

– Jättekul, det var ett trevligt besked att börja dagen med, säger Göran Greider när ÖP talar med honom på fredag morgon.

Har du någon särskild relation till Gustaf Hedenvind-Erikssons författarskap?

– Hm, jag läste honom i yngre år när man plöjde alla de stora arbetarförfattarna. Jag har också intresserat mig en hel del för Dan Andersson och de båda var samtida och hade en hel del kontakt.

Hedenvind-plaketten är ett litte rärt pris som instiftades 1980 och årligen delas ut av Strömsunds kommun i samarbete med Hedenvind-sällskapet till minne av författaren Gustav Hedenvind-Eriksson (1880-1967), född i Gubbhögen.

Priset ges till en författare som ”skriver i Hedenvinds anda” och plaketten är utformad av konstnären Kerstin Bränngård.

Genom åren har en lång rad prominenta författare fått priset, allt från Birger Norman, Ivar Lo-Johansson, Sara Lidman och Carl-Göran Ekerwald till Kjell Johansson, Torgny Lindgren, Kerstin Ekman, Bodil Malmsten och i fjol Åsa Linderborg.

I fjol gav produktive Göran Greider ut en bok om just Dan Andersson och om några veckor kommer ”Det måste finnas en väg ut ur det här samhället” (Ordfront).

– Där vill jag diskutera både finans- och klimatkrisen eftersom jag tycke att vänstern underlåtit att göra det.

– Det slutade med att jag på kuppen gör en genomgång av min egen utveckling från 70-talet och framåt, där jag undersöker hur mina åsikter växte fram.

Men ekonomen Stefan de Vylder har nyligen skrivit en uppskattad bok om finanskrisen?

– Absolut, det är nog det bästa som skrivits i frågan. Han skriver ur en ekonomisk synvinkel och jag försöker lägga till en del synpunkter där.

– När Anders Borg ska förklara finanskrisen handlar det mest om att några giriga direktörer skott sig och de finns såklart, men det är inte huvudförklaringen.

Göran Greider menar att kriserna i själva verket är återkommande och inbyggda i det kapitalistiska systemet:

– Därför kommer att få se fler kriser och det här beskrev redan Marx, så det är fascinerande att texter på 1800-talet fortfarande är giltiga.

Marx hade rätt?

– Inte på alla punkter, men hans ekonomiska analyser av de återkommande kriserna håller fortfarande.

När och om Göran Greider kan ta emot priset på plats bestäms senare under våren, beroende på hans schema.