Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Larsson har utnämnts till professor

Landstingets forsknings- och utvecklingschef, Göran Larsson, har utnämnts till professor i medicinsk biofysik.

Professuren är på institutionen för medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet och i höst blir det högtidlig promovering. Det berättar Jämtlands läns landsting på sin hemsida, jll.se.

Göran Larsson har bland annat forskat på paranöten och ett allergen som i sig inte är allergiframkallande, men som blir det då det binder ihop med en fettsyra i nöten. Tillsammans med forskare i Storbritannien har han visat hur den allergiska reaktionen uppstår och forskningen har utvidgats och används nu vid studier på sjukdomar där man får en tillväxt eller abnormintet av ett organ, till exempel cancer, sclerodermi, hjärthypertrofi och psoriasis.

Göran Larsson anser att det är bra att FoU-chefen har den högsta akademiska titeln och att professorsutnämningen kommer att gynna landstinget på sikt eftersom det är ett tecken på att det finns en gedigen vetenskaplig bakgrund. På sikt hoppas han att få ökade möjligheter till sin egen forskning.

– Det vore kul att hinna handleda doktorander också, men tiden finns tyvärr inte för mig i dag, säger han till jll.se.

.