Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göte är på jakt efter det avskalade ljuset

När Göte Karlsson fick alltmer att göra på jobbet valde han i stället att gå ner i tjänst för att kunna måla mer.

– Man måste välja ibland. Nu är jag pensionär och kan måla så mycket jag vill.

Född och uppvuxen i Hammerdal för 72 år sedan har han målat sedan han fick en uppsättning färgtuber av en släkting:

– Jag fastnade direkt. Och det är oljan som gäller för mig.

Måleriet har han haft som intresse vid sidan av jobbet som kemitekniker på sjukhuset, ett jobb han fortsatte efter flytten till Stockholm 1986.

– Jag ville se mer konst därnere.

Betraktaren inser snart att han är fascinerad av ödsliga landskap med gråa ljusdagrar där solen inte riktigt tränger igenom. Själv får jag en association till engelsmannen Turner:

– Jag har liknats vid honom och mina motiv blir alltmer avskalade. Men jag vet att olika betraktare läser in olika saker i bilderna, så jag undviker att ge dem titlar, åskådarna får avgöra själva vad de ser.

På ett par större målningar kan man se små figurer i snöfyllda lanskap, Göte har varit flitig skidåkare genom åren. Andra bilder påminner om öde myrar eller förödda och övergivna marker.

Andra bilder är mer uttalat abstrakta, där Göte använt kniv för att föra ut färgen och hitta den lyster han är ute efter att nå.