Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göte kan få ett kvastskaft att gro

Göte Thorén välkomnade i dag allmänheten till sin trädgård i Kälom för att visa sina växter och blommor för andra trädgårdsentusiaster.

Ett tjugotal bilar står parkerade längs med ladan i Kälom. Runt trädgården sträcker sig åkrar och kullar. Bakom en husknut står Göte Thorén och pekar på en arnica i sluttningen. Han berättar om dess läkande egenskaper för ett fyrtiotal trädgårdsintresserade som tagit sig ut till Kälom för att titta på hans trädgård.

Den här söndagen vallfärdar entusiaster till visningsträdgårdar över hela landet. Göte Thorén i Kälom håller sin trädgård öppen för tredje året i rad.

– Det är så enastående roligt när det kommer en sådan här folksamling, säger han och syftar på de ungefär 70 besökarna som redan hade passerat gårdens grindar vid lunchtid på söndagen.

Göte Thorén har utvidgat trädgården varje år och bland annat anlagt jordgubbsland i den gamla beteshagen. Det senaste tillskottet är ett stenparti som han gjorde i ordning i fjol höst. Trädgårdsintresset fick chans att intensifieras när han för fyra år sedan slutade med jordbruk och mjölkkor. I dag ägnar han nästan all vaken tid till trädgårdsarbetet.

– Det är ju bra för kroppen, som gratis gymnastik. Men framför allt är det njutning för själen hela tiden, säger han.

Även besökarna verkar dela hans uppfattning om trädgårdsarbete som avkoppling och energigivare.

– Det är något kreativt och så är det skönt att vara ute. Men framför allt så skapar man något, säger besökaren Helena Wiktorsson, som också är styrelsemedlem i Jämtlands trädgårdsförening.

Fokuset för den här visningen är perenner, som Göte Thorén tycker är basen i en blomsäng. Sedan kan man komplettera mycket sommarblommor. Det är just perennerna som är utmaningen tycker han, särskilt om de egentligen inte ska passa i hans odlingszon.

– Man måste rensa dem och ta hand om den, att bara ha sommarblommor är lätt, men man måste utmana sig, säger Göte Thorén.

Ett imponerat mummel hörs från besökarna när gruppen passerar en ek som flyttat hit från Stockholmsområdet. Bredvid den trånar en ornäsbjörk med grenar som vattenfall.

– Det var en som var hit som sa att jag var som hennes mormor, att jag kan få ett kvastskaft att gro och slå rot, skrattar Göte Thorén.

Hans knep är däremot enkla; vattna, gödsla och rensa.

– Ingen dag är den andra lik, det är alltid en ny blomma som blommar, säger Göte Thorén.

Har du lust att se Göte Thoréns trädgård när ännu fler blommor slagit ut så hålls nästa visning den 20 juli.