Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott lämmelår ger många fjällugglor

Det har varit osedvanligt många fjällugglor i de svenska fjällen i år. Inte sedan 1978 har så många av de vita fåglarna häckat i vårt land.

Totalt har forskarna konstaterat 23 säkra och ett tiotal troliga häckningar. Samtliga par har hittats i Norrbottensfjällen nära norska gränsen.

Orsaken är ett mycket gott lämmelår i början av sommaren i de nordligaste delarna av fjällkedjan. Ugglor och även fjällrävar hade dukat bord när de började fortplanta sig.

Fast glädjen varade inte sommaren ut. I juli kraschade lämmelstammen och på kort tid försvann det mesta av maten för ugglorna. Detta var detsamma som en dödsdom för många av uggleungarna.

– Många ungar svalt tyvärr ihjäl. Fast några överlevde och lyckades bli flygga, säger Peter Hellström, zoolog vid Riksmuseet i Stockholm.

Han är ändå nöjd över utvecklingen. Mellan 1983 och 2000 nådde aldrig lämlarna någon topp, och under den tiden fanns i princip inga fjällugglor i landet.

Men sedan dess har lämmelcyklarna återkommit med tydliga toppar ungefär vart fjärde år – och med dem har fjällugglorna återvänt till landet. Under 2011 fanns det gott om lämmel och då häckade fjällugglor i Jämtlandsfjällen.

– Fast då hittade vi bara två par, inte alls lika många som i år, säger Peter Hellström.