Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om plats i Härjedalen – på tiotopplistan över glesbefolkade kommuner

Trängsel eller luftigt. Skillnaden på befolkningstätheten är stor mellan Sveriges kommuner. I Sundbyberg samsas närmare 5 700 invånare på varje kvadratkilometer. I Härjedalen har varje invånare en egen kvadratkilometer.

Det handlar om det statistiska måttet invånare per kilometer som Nyhetsbyrån Sirén tagit fram för år 2017.

I Härjedalen bor 0,9 person per kvadratkilometer, vilket gör kommunen till den glesaste i Jämtlands län. Allra mest glesbefolkad kommun i landet är Arjeplogs kommun, där tätheten är 0,2 person per kvadratkilometer. Härjedalen ligger på åttonde plats av landets mes glesbefolkade kommuner.

Befolkningstätheten 2017 är oförändrad i Härjedalen, som i många andra kommuner, jämfört med 2016.

I Sundbyberg är det tvärtom. Landets mest tätbefolkade kommun ökade befolkningstätheten i kommunen med närmare 200 invånare per kvadratkilometer.

– Befolkningstätheten säger mycket om förutsättningarna i kommunen. Det påverkar till exempel arbetsmarknadens storlek och möjligheter till rörlighet på den, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Sirén.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller  ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller  LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app eller TH:s Android-app