Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GPS ska varna för varg

Fem vargar i Tandsjöreviret har utrustats med GPS-sändare. Nu kan fäbodbrukare i området varnas om vargarna hotar tamboskapen.

Det är det skandinaviska vargprojektet Skandulv som i tisdags försåg fem vargar i Tandsjöreviret, utanför Lillhärdal, med GPS-sändare.

Länsstyrelsen i Jämtland deltog i förarbetet med att spåra vargarna innan de sövdes med hjälp av ett helikopterteam och veterinär.

Även om länsstyrelsen inte för egen del initierat märkningen av vargarna kommer man att kunna använda sig av en del av den information som forskningsarbetet resulterar i, bland annat i arbetet med att förutse och förebygga skador på tamdjur.

– Vi vet inte ännu i vilken utsträckning, men vi har tidigare kunna använda oss av Skandulvs information för att förvarna fäbodbrukarna i området om att vargarna kan komma nära deras boskap, berättar Mikael Wallén, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Man har klarlagt att det i nuläget befinner sig totalt sex vargar i Tandsjöreviret. Det är även bekräftat att det skedde en föryngring i reviret under föregående sommar.

Men om det är samma föräldrapar som tidigare eller varför det under förra vintern bara spårades en revirmarkerande varg och två valpar vet man inte.

– Vargar integrerar med varandra hela tiden och det är bara en del av det samspelet som vi kan uppfatta under spårningsarbetet på vintern, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen och fäbodbrukarna i området har nu påbörjat arbetet med att lista de åtgärder som kan vara aktuella för att förebygga de eventuella skador som vargarna kan orsaka. Under senare år har det dock inte inträffat några allvarligare incidenter meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.