Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grá bäst under metalkväll

3
Grá, Mephorash, Defueld

Ultimate Hellish Northern Blasphemy, Gamla Tingshuset, lördag

Det börjar inte särskilt helvetiskt och blasfemiskt. Först ut är Stockholmsbaserade Defueld, som spelar en lättillgänglig och modern metal. Den typen som blandar in pop, nya skolans hardcore och mixar skönsång med growl. Oerhört populärt, men inte min melodi. Defueld har genom Jämtlandskoppling kvällens bästa publiksupport, ungefär 20 personer står längst fram under deras spelning.

Skiftet till Uppsalagruppen Mephorash kunde inte vara större. Dolda i kåpor och masker (utom trummisen) ordnar de en mörk mässa med altare, rökelse och tända ljus. Tyvärr sabbas den mäktiga stämningen lite av de färgglada strålkastarna. Musiken är helt okej black metal.

Mest intressant musikaliskt är huvudakten Grá, baserade i Stockholm. Deras black metal med rötter i tidigt norskt 1990-tal varvas med snygga gitarrstämmor, rockinfluenser och vemodet från svensk folkmusik. I vissa låtar går de in i långa, monotona partier som skapar en suggestiv, hypnotisk känsla. Då är det som allra bäst.