Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Graffiti smyckar skidstadion

För några år sedan ställde de ut hos Bolin i Östersund, nu målar de betongramper vid skidstation.

Tre graffitimålare från Göteborg har i veckan målat en lång betongramp vid det blivande presscentrat vid skidstation i Östersund. Kommunen har anlitat dem och alla tre har redan tidigare gjort andra jobb åt kommunen.

– Det är kul och lite ovanligt att tre personer gör ett sådant här jobb tillsammans. Vi har delvis olika uttryck sedan tidigare, säger Daniel Götesson, även känd under pseudonymen Ecta.

Han delar ateljé med Jonatan Josefsson hemma i Göteborg och nu ingår även Nils Kristofersson i gruppen som utformat väggen.

– Vi har utgått från mönster på vinterkläder som tema och gjort collage av dem. De är ofta ganska tydligt visuella och vi har målat in både jackor och vantar och annat på väggen.

Så hur samsas ni med era olika uttryck?

– Vi har gjort en väldig massa skisser utifrån de mått vi fått från kommunen, vi har vänt och vridit på bilderna och landat i de här mönstren, berättar Nils.

– Såklart har vi olika uttryck, men det finns ingen prestige mellan oss och det positiva överväger de svårigheter som funnits.

När de kom till Östersund i början av veckan var planen att projicera skisserna på väggen och måla utifrån ljusbilder, men de tre göteborgarna möttes av en överraskning:

– Vi var inte riktigt beredda på hur ljust ni har det så här års - att det är helt omöjligt att använda ljusprojektioner ens på kvällen. Så vi har faktiskt stått här och målat mellan midnatt och fram till 04, det var enda möjligheten skrattar Daniel.

Så dags drog de upp linjerna i bilderna, sedan har dagarna kunnat användas åt att fylla i vitt i övriga fält. Målningen är enbart i svartvitt och gjord med akrylatfärg särskilt avsedd för betong.

– Vi har redan haft en del publik, folk som promenerat förbi och hittills har vi bara fått positiva reaktioner.

Jonatan hade först fått uppfattningen att målningen skulle inrama en skidtunnel, men så är det inte. Däremot hoppas de att den starkt mönstrade väggen ska kunna användas som bakgrund vid TV-intervjuer.

Några ytterligare uppdrag här har trion inte fått just nu, men alla tre har alltså gjort utsmyckningar redan tidigare i Östersund. Daniel har målat på Sollidens förskola och Nils och Jonatan på två olika gruppboenden i Lugnvik och Torvalla.

Kommunens konstansvariga Cathrine Johansson berättar att trion var så peppad att de i veckan också hann åka till Z-hallen som håller på att rivas, där de passade på att måla flera väggar.