Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbarkborrarna fortsätter att härja

I juli bedömde Skogsstyrelsen att det låg kvar cirka en miljon kubikmeter granvirke i skogarna i Mellannorrland efter stormen Ivar.
Nu ser det bättre ut.

– Signaler från skogsbruket är att det mesta av granvirket i Jämtlands län och Västernorrland kommer att vara upparbetat till årsskiftet, säger Alf Pedersen.

Upparbetning innebär att de fällda granarna är kvistade, kapade och transporterade ut ur skogen.

Alf Pedersen är skogskonsulent i Krokom vid Skogsstyrelsens norra Jämtlandsdistrikt, som omfattar de fyra kommunerna Krokom, Strömsund, Åre och Östersund.

Alla de granar som stormarna Hilde och Ivar slog till marken i slutet av 2013, och som låg kvar när granbarkborrarna svärmade i maj, blev utmärkta ställen för den åttatandade granbarkborren att föröka sig.

Studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar att det kan bli upp till tio gånger fler granbarkborrar per hona i relativt nyfällda granar jämfört med i stående träd.

Friska granar kan skydda sig med hjälp av kådan. Skadeinsekterna drunknar helt enkelt av den kåda som granen låter strömma till. Men blir skalbaggarna för många så dör granen.

Skadedjuren ratar dock granstammar som är klenare än tio centimeter i diameter, och kvistar.

De flesta granbarksborrarna i skogarna har nu lämnat granstammarna och lagt sig i blåbärsriset och annan markvegetation i väntan på snötäcket och övervintringen.

När snön smält och temperaturen stigit till över 18 grader i slutet av april eller i maj börjar skalbaggarna svärma. Och nästa år är de då betydligt fler än vanligt.

Det är mest hannarna som borrar sig genom granbarken och under den gör en föryngringskammare. Dit lockas honorna som sedan gräver modergångar.

Från dessa grövre kanaler tuggar larverna i sig underbark och gör smala gångar ut ur trädet. Alf Pedersen beskriver det mönster som bildas av honans och larvernas gångar som en julgran.

Men hur det blir framöver?

– Jag tror att vi kan förvänta oss stora angrepp på stående granskog både 2015 och 2016. Men sedan tror jag att det kommer att sjunka ganska radikalt, säger Alf Pedersen.

Den förutsägelsen bygger förstås på att länet slipper nya allvarliga stormar.

Läs mer:

Granbarkborren kan kosta skogsägarna 6,1 miljarder kronor

"Många av våra kollegor har tagit på sig för mycket skog"

Skogsstyrelsen tänker vara generös

Kamp mot klockan närmaste halvåret