Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbarkborren kan kosta skogsägarna 6,1 miljarder kronor

Skogsstyrelsen förväntar sig en explosionsartad tillväxt av granbarkborre under de närmsta åren. Totalt kan virkesskadorna komma att kosta skogsägarna 6,1 miljarder kronor.

Stormarna Hilde och Ivar har ställt till det rejält för skogsägarna i Västernorrland, Jämtland, Gävleborg och Västerbotten. Skogsstyrelsen har gjort en ny uppskattning om att 2,7 miljoner skogskubikmeter kommer att ligga kvar i skogarna efter 15 juli. Av det är det beräknat att 1,5 miljoner skogskubik är gran.

Den fruktade skadeinsekten granbarkborren trivs väldigt bra i liggande gran.

– En hona förökar sig tio gånger i fallen gran. Det innebär att tio nya granbarkborrar kläcks per hona, säger Alf Pedersen, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har tagit fram en prognos för hur skogen kommer att påverkas av att det ligger kvar så mycket gran i år. I kalkylen slår granbarkborren till hårt de närmsta åren.

– Men i år blir det ett litet angrepp av granbarkborre på stående skog. 2015 hoppas vi att det har städats upp det mesta av stormfällningen inför nästa svärmning av granbarkborren, säger Alf Pedersen.

När den fällda granen är utforslad ut skogen ger sig granbarkborren på stående frisk gran. Och angreppen dödar träden.

– Vi räknar med 1 miljon skogskubikmeter angripen gran nästa år och året därefter. 2017 så avtar det och 2018 är det inga eller väldigt lite angrepp, säger Alf Pedersen.

Totalt kan det bli 2,7 miljoner skogskubikmeter angripen granskog. Prognosen bygger på att det inte kommer några nya stormar till vintern. Den beräknade slutnotan för skogsägarna, och i förlängningen försäkringsbolagen, blir på omkring 6,1 miljarder kronor. Förlusten sätts till 200–250 kronor per kubikmeter.

Skogsstyrelsen planerar i nuläget inte några direkta åtgärder mot granbarkborren. Fällor har haft viss effekt tidigare. Det man också kan göra är att sätta ut lockande doft på liggande gran, när granbarkborren sedan kryper in kan hela trädet forslas bort. Det gäller också för skogsägare att inspektera sitt bestånd ofta och ta ut angripna träd.

Alf Pedersen berättar att det allra bästa motmedlet just är att forsla ut vindfälld gran ur skogarna snabbt för då tar naturen hand om att reglera granbarkborrens population.

– När de tvingas föröka sig i stående virke så sjunker förökningsframgången under ett. Det krävs tre äggläggande honor för att få fram en överlevande granbarkborre. Då sjunker populationen snabbt, säger Alf Pedersen.