Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grann gran på Stortorget

Julgranen blev vanlig i svenska hem senare hälften av 1800-talet. Att ha julgran var tidigare en sed för de finare hemmen. Den kom ursprungligen från Tyskland, där julgranar fanns redan i slutet på 1600-talet.

Annons

Nu har kommunens specialister börjat med att dekorera Östersund med bland annat ett antal granar. Granen på Stortorget är den sjätte i ordningen och sedan är det bara ett par kvar.

– Vi har tittat på den nya generations glödlampor men de är inte speciellt hållbara och än så länge och väldigt dyra. Lampornas inköp är större än vad elkostnaden är så vi får hållas med den gamla sorten ett tag till, säger Kurt Lindolm, på Östersunds kommun.

Den här fina silvergranen kommer från en tomt i Odensala området. Belysningen är som vanligt väldigt traditionell med cirka 150 glödlampor med en grön stjärna i toppen.

– Granen vid Rådhuset har speciell belysning, men allt som ska vara på den är det är stort hemlighetsmakeri om. På söndag den 1 advent får vi veta vad som döljer sig i grenarna. Det är Lions som har ansvaret för den. Kommunen har lite fler rondeller att smycka i år som tar lite tid men vi räknar med att vara klara i tid ändå, avslutar Kurt Lindholm.