Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar inleder juridisk process om nybygge i Ramundberget

Det stora timrade huset på den lilla fjälltomten på Ramundberget blev högre än vad som angavs på bygglovet. Nu inleder grannarna en juridisk process mot Härjedalens kommun.

Det är inte bara på Vemdalsskalet det byggs för stort och alldeles för högt. Som ÖP tidigare berättat håller kommunen som bäst på att reda ut två byggen där som inte stämmer med byggloven. Byggen som retat grannarna då husen inte stämmer överens med detaljplanen.

Ett liknade ärende är nu på gång på Ramundberget. Vid Kvarnbäckens stugby har det under det senaste året byggts ett hus som är högre än de andra. Något som fått grannarna att gå i taket. Även lokalbefolkningen har reagerat på nybygget.

på 91 kvadratmeter, är inklusive källare, tre våningar högt och runt 1,5 meter högre än de andra husen. En fadäs som de menar kommunen har ansvaret för. Två av grannarna har anlitat advokat för att juridiskt komma till rätta med Härjedalens kommun.

– Nybygget är oerhört dominerande. I stället för att gräva ner grunden ska man nu fylla upp med jordmassor runt om. Det är helt fel och egentligen är det enda rätta att de tvingas ta bort en våning. Huset är alldeles för högt, säger Anders och Michael Gustafsson, två av grannarna.

De menar att kommunen har ansvaret. Bygginspektören godkände höjdutsättningen innan byggstart. När det senare börjades muras och timras upptäckte man att det verkade bli lite väl högt vilket resulterade i byggstopp under sensommaren 2008.

För att få ner höjden togs ett timmervarv bort på huset och även ett varv sten i muren.

– Visst blev det lite bättre. Men det kompenserar inte det höjdfel som gjordes när plattan till grunden gjordes, säger Anders Gustafsson.

har vid upprepade tillfällen försökt få en förklaring från de ansvariga vid kommunen. Nu har han tröttnat.

– De svarar inte ens på frågor och brev. Kommunen blundar och vill förhala hela ärendet. Nu tar vi juridisk hjälp.

Gustafssons har begärt och även blivit lovad en kontrollmätning. Det skulle ordnas före julen 2008.

– Det har inte hänt ett dugg ännu. Varför skulle det vara så svårt om höjdutsättningen är korrekt utförd?

Kommunens byggchef, Bror Norberg, har semester och hänvisade till Elise Eriksson som var den byggnadsinspektör som godkände höjdutsättningen. Både hon och Bror Norberg håller med om att huset ser högt ut.

– Men det är utformat helt enligt bygglovet och följer detaljplanen. Det som fattas är att grunden ska fyllas upp men det har ju byggherren tid på sig att göra.

Elise Eriksson säger att grannarna har godkänt alla ritningar och har svårt att förstå att de reagerar nu.

– De har ju själva med sina namnteckningar godkänt huset och dess placering.

Något som Anders Gustafsson ställer sig frågande till.

vi har accepterat att huset blev lite större till ytan men aldrig godkänt att huset skulle bli så här högt. Det är alldeles uppenbart om man ser till den ursprungliga marklinjen som finns utmärkt på kartan.