Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannlaga reda ut ansvaret

Cellprovsskandalen vid Östersunds sjukhus hamnade i veckan ytterligare en gång i centrum sedan SVT:s Uppdrag Granskning skärskådat vad som hänt. Många års cellprovskontroller har i efterhand visat sig vara undermåliga, varför drygt 11 000 prover tagits om och tidigare friskförklarade kvinnor har i efterhand visat sig bära på cellförändringar.

Annons

Vem eller vilka som bär ansvaret blir naturligtvis en grannlaga uppgift att reda ut, speciellt som proverna analyserades i Östersund, men på uppdrag av ett laboratorium som sorterade under sjukvården i Västerbotten. Skadeståndsprocesser är att vänta och inför det juridiska eftermälet riktas nu också ett antal raka och högst relevanta frågor till landstingsstyrelsens ordförande Harriet Jorderud, S.

Det är Marianne Larm Svensson, C, som tar upp ämnet och hon frågar:

Sker analys av labbprover nu på ett patientsäkert sätt?

Vilken huvudman ansvarar för labbverksamheten idag?

Har Jämtlands läns landsting inlett någon rättslig prövning utifrån att Västerbottens läns landsting inte fullgjort sina åtaganden mot Jämtlands läns landsting och framför allt de drabbade patienterna?

PH