Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannsamverkan motverkar inbrott

Antalet villainbrott går i vågor. Detsamma gäller intresset för att bilda grannsamverkan. Just nu är intresset stort.

– Nu är det högtryck vad gäller att starta grannsamverkan. Så har det sett ut senaste året. Vid senaste inbrottsvågen var det likadant, säger Birgitta Persson vid Östersundspolisen, som ansvarar för grannsamverkan vid i länet.

Senaste toppen hade vi i somras. Då drabbades villaägarna i östra Odensala i Östersund av hela sju villainbrott.

– Efter de inbrotten gick jag runt i området och lade ut 400 kallelser till en informationsträff om hur grannsamverkan fungerar. Gensvaret blev enormt. Det kom drygt 100 personer som ville veta mer och som senare bildade grannsamverkansgrupper i Odensala, berättar Persson.

Kraven för att bilda grupp är inte speciellt höga. Det handlar inte om att "leka polis" eller ta lagen i egna händer.

– Det som krävs är att de boende organiserar sig. Att man väljer ut en kontaktperson som fungerar som sammankallande. Det viktiga är att man börjar prata med sina grannar, att man kollar vilka som rör sig i området, kollar vilka som vistas där, vilka som kör där och att man exempelvis inte släpper in personer som utger sig för att vara säljare utan att först kontrollera att de har rent mjöl i påsen, förklarar Birgitta Persson.

I hela länet finns i dag cirka 400 kontaktombud som omfattar cirka 5000 hushåll. Enbart under förra året bildades 70 nya grannsamverkansgruppen i Krokom och Östersunds kommuner.

De som startar en grupp får av polisen en timmes information, därefter skickas det ut ytterligare informationsmaterial.

– Utöver det skickar vi ut fem nyhetsbrev per år med lite mera fördjupad information och därutöver sänder LKC ut sms vid exempelvis pågående brott eller annan skyndsam information, förklarar Persson.

Och där det finns grannsamverkan – där minskar antalet inbrott. Statistiken talar sitt tydliga språk.

– Där skyltar om grannsamverkan sitter uppe har antalet villainbrott minskat med 27 procent jämfört med områden där grannsamverkan saknas visar undersökningar, säger Birgitta Persson och tillägger:

– Sen 2011 har antalet villainbrott i länet halverats, bland annat tack vare Grannsamverkan.

---------------------------------

FAKTA: Få skyldiga fälls för villainbrott

Den senaste statistiken från BRÅ, brottsförebyggande rådet, visar att 50 villaägare i länet drabbades av inbrott 2012.

I bara fem procent av villainbrotten gick det att knyta någon person till inbrottet, och utkräva ansvar.

I hela landet låg villainbrotten 2012 hela 21 procent högre än för tio år sedan.

2011 drabbade 97 villaägare i länet av inbrott. 2012 drabbades 50 villaägare och förra året drabbades 58 villaägare i länet av inbrott.