Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränsen är nådd Höj skatten Föräldrarna kan betala mer Personalen tystas ned

I torsdags genomförde personal och föräldrar en tyst protest mot de växande barngrupperna i förskolan vid kommunfullmäktiges sammanträde vilket ÖP berättade om i går. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Anders Byström förbjöd personal att delta i demonstrationen under arbetstid.
Läsare på OP.se har kommenterat.

hur folk kan få gå arbetslösa när de verkligen skulle behövas flera vuxna i förskolan och skolan. Gränsen är nådd för länge sedan. På förskolan är det 3 vuxna på 18 barn. Observera att det efter klockan 13 bara är 2 stycken personal.

Jag blir rädd när jag tänker på allt som kan hända när barnen är ensamma så mycket. Personalen har inte ögon i nacken.

De små barnen blir liggandes i vagnarna tills någon hinner ta upp dem. De trötta barnen somnar vid matbordet. Personalen stressar och gör allt de kan för att hinna med. Många är utbrända. Det är löpande band-principen vid blöjbyten och matstunder.Jag förstår inte hur det kan få gå till så här.

In med folk på förskolorna så att det finns flera famnar som kan trösta, flera armar som kan hjälpa, flera ögon och öron som kan se våra barns behov. Alla behöver inte vara förskollärare, bara vuxna som finns till hands.

är målet 15 barn (alltså fem barn/personal). Det har politikerna inte lyckats nå, trots hård kritik. Men det handlar inte om ekonomi – hör och häpna. Det handlar om att det saknas förskolor. I grunden saknas viljan. Löftet med 15 barn har skjutits upp år efter år. Samtidigt bygger kommunen nya vägar, nya simhallar, nya gågator – allt i en rasande fart.

Östersund verkar inte heller ta barnen på allvar. Så varför en tyst protest?

Det borde koka bland föräldrar och förskolepersonal. Använd vreden och ockupera Björn Sandals kontor. Utöva lite civil olydnad. Det är en mild plåga för politikerna jämfört med deras negativa särbehandling av samhällets minsta. Men – ytan framför allt. För vad är väl en välmående förskola mot ett glittrande torg!?

att höja skatten!

äntligen kommer upp i media så att folk får reda på hur politikerna försöker smyga in försämringar! Man önskar att politikerna var med en dag på förskolan för att se hur förskolepersonalen sliter får att inte barnen ska drabbas av alla nedskärningar. Föräldrar, reagera! I det konsumtionssamhälle som vi lever i i dag, när de styrande tror att allt kan drivas som vinstgivande företag, så är det ni som ”kunder” som kan påverka ”utbudet”. Vilken slags förskola vill ni ha för era barn?

kan ”skjuta till” lite mer pengar? Det är ju ändå deras barn som går där och de betalar ju ändå bara en liten bråkdel av vad passningen av deras barn kostar oss skattebetalare.

ishall viktigare än våra förskolebarn?

Vet du som förälder att ditt barn bara kommer att ”förvaras” under den tid det vistas på forskolan om våra beslutsfattare får som de vill?

Varför inte kräva att samtliga beslutsfattande politiker och tjänstemän med del i beslutet, tvingas att tjänstgöra vid några förskolor under en vecka så att de tvingas inse hur verkligheten ser ut?

som anställd komma på tanken att man har rätt att på betald arbetstid gå iväg och demonstrera? För mig är det arbetsvägran som skulle ge en varning eller löneavdrag!

Hur skulle Volvo reagera om arbetarna stängde av maskinerna och på betald arbetstid gick och demonstrerade mot driftsinskränkningar på fabriken?

Det är allas demokratiska rätt i Sverige att uttrycka sin mening och offentliganställda har en stark rätt i sin meddelarfrihet, men gör det då på ledig tid!

Radio Jämtland ställde nu på morgonen provocerande frågor till skolchef Anders Byström om han hade satt munkavel på anställda som inte fick demonstrera på betald arbetstid.

Hur skulle det vara om Radio Jämtland frågande en arbetsvägrande anställd om han/hon tyckte det var okej att gå ut och demonstrera på betald arbetstid?

nedtystad av sina egna chefer. Det är otroligt. Kvaliteten på förskolor minskar givetvis när barngrupperna blir stora och färre personal.

Då spelar det ingen roll vilken utbildning personalen har. Det har inga fler armar och ögon för det men politikerna verkar tro att ju högre utbildning man har ju fler barn kan man ta hand om. Jag begriper inte ekvationen i det. Jo det ska effektiviseras kallas det. Vad förskolan behöver är givetvis duktiga pedagoger men också fler vuxna som kan finnas till hands. Jag vågar påstå att arbeta på förskola i dag är bland det mest krävande arbete man kan ha idag. Både fysiskt och psykiskt. Känslan av att inte hinna med alla är mycket stor.

Jag lämnade yrket i fjol då jag kände att det brände ut mig och de var inte bara jag som kände så. Mina egna barn vill jag knappt lämna på förskolan längre. Det blir helt utmattade när de är där.

Dags för cheferna att ställa upp för sin personal tycker jag.