Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslöst bra – värt att visas nationellt

Bengt Ellis – en legendarisk konstnär från länet som fem år efter sin död får rättmätig uppskattning med bok, film och utställning. Urbn Arts visar en spännande tecknare. Och så är det åter dags för Konstens vecka ...

”Konstnär utan gränser”, ja, så heter den nu släppta boken om konstnären Bengt Ellis. Det är en bok fylld med massor av måleri. Men då jag är en av dem som valt ut favoritmålningar, och skriver i den, får någon annan recensera boken, som ges ut av bokförlaget Jengel.

I helgen var det också vernissage på Jamtli kafé. Och dit går man in gratis.

Utställningen heter ”Bengt Ellis – konstnär utan gränser”. I kaféet och i entrén till Jamtli hänger en hel del målningar från boken om Bengt Ellis, och till varje målning finns citat om just den målningen.

Det är en fin och skönt varierad utställning som visar bredden på det speciella konstnärskap som var Bengt Ellis.

I söndags var det också premiär på Jamtli för en halvtimmes film om Bengt Ellis, ”Ellis konstvärld”, av Miq Bohlin. En väldigt finstämd film som visar massor av Bengt Ellis målningar, där man får se delar av ett antal kortfilmer som Bengt gjorde, möta honom själv i ateljén och där Gunilla Ellis och sönerna Jon och Egil berättar om familjens resor och Bengts måleri. En mycket sympatisk och fängslande film.

Miq Bohlin berättar vid premiären att ursprungligen var det tänkt att bli en stor utställning på Gamla Färgfabriken.

Det var synd att det inte blev av. Och det var synd att Jamtli inte var mer flexibla och släppte det utrymme som blev ledigt efter Vilks-debaclet. För Bengt Ellis måleri fungerar allra bäst när det får ta plats och när hela vidden av den urkraft som Bengt Ellis måleri var släpps loss.

När jag sitter på Jamtli och ser filmen, ser det fina urvalet av målningar, läser alla spännande berättelser i boken, träffar Gunilla, Jon och Egil Ellis, och ja, allt är så bra, av så hög klass och innehåller så mycket unika berättelser och suverän konst att det här borde nå ut på det nationella planet.

För vilket museum som helst i det här landet skulle en Bengt Ellis-utställning kunna bli en riktig hit.

Här har vi en man som levde för konsten, som reste över hela jordklotet med staffli och akvarellpapper, som var engagerad för djur och natur långt innan detta blev mode, som körde hundspann tills han fyllde 80 år. Han är ingen påhittad myt.

Ja, kort sagt, Sveriges konstvärld skulle må bra av att få en rejäl injektion av Bengt Ellis konst och liv. Tänk om Waldemarsudde nappade, annars borde i vart fall utställningen och filmen resa runt i Norra Sverige till Kulturhuset i Luleå, Bildmuseet i Umeå med flera ställen.

Till helgen startar Konstens vecka med stor invigning på fredag eftermiddag i Järpen.

Sedan pågår Konstens egen vecka ända fram till söndag 7 oktober.

Det kommer att bli konstutställningar runt hela länet i nästan alla kommuner. Mest blir det i Åre kommun och i Östersund.

Men det är också kul att det kommer att hända en del annat runt konsten.

Här är några tips på just det andra, det som inte är utställningar, under denna Konstens vecka:

Artwalk genom Östersund. Start på Jamtli och målgång i baren på Clarion Grand Hotel. Det blir konstjogging, film och besök på utställningar (lördag 29 september).

Fika med Kåre och Kajsa – möt länets just nu två mest uppmärksammade konstnärer, Kåre och Kajsa-Tuva Henriksson, för en pratstund över gott fika där de berättar om sina skapande liv, den pågående utställningen ”Paint Like Hell” och svarar på frågor, Galleri Mono, Fritzhemsgatan (lördag 29 september).

Makt och tillkortakommanden i konsten – den ansvarige curatorn för den, efter Vilks-debaclet, inställda utställningen ”Udda och Jämt”, Bengt Adlers från Dunkers Kulturhus, föreläser på Jamtli (söndag 30 september).

”Exit Through The Giftshop”, 87 minuter udda dramadokumentär i regi av legendariske Banksy om underjordisk gatukonst och ja, livet, Jamtli (söndag 7 oktober).

Mycket konst och lite snack Mobil konstverkstad runt Stjärntorget i Östersund med Östersunds konstskola (hela veckan).

Konst i skyltfönster – i en del skyltfönster i Åre, Hammerdal och Östersund visas konst under veckan.

Urbn Arts galleri längst ner där på Thoméegränd är alltid lika skönt att kliva in i.

Just nu visas åtta väldigt speciella teckningar av Johan Stenbeck från Malmö.

Noggrant och perfektionistiskt har dessa teckningar växt fram. Ju mer detaljrikt ju bättre.

Bäst gillar jag den ödesmättade magikern med klockan som getts titeln ”Tre minuter i tolv” – en tänkvärd bild om att vår tid är utmätt.

Johans självporträtt består av hans händer med knallgula naglar. Och jag hade önskat mig mer av dessa genomarbetade verk. Några av de andra känns mer skissartade och inte lika genomtänkta.

I galleriet visar också ägaren Henrik Ljusberg tre större street art-målningar. Två med kattmotiv, och även här ett med händer som fyllts med tatueringarna Fuck Cops.

Urbn Arts behövs som mötesplats och galleri. Här visas konst som inte visas på någon annan plats. Att galleriet också säljer kläder, färger och fika gör det bara ännu roligare att besöka.