Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslöst samarbete om korttidsplatser

Nu är det klart: Det blir ett gränslöst samarbete om så kallade korttidsplatser som utnyttjas efter sjukhusvistelser. Det betyder att många får vård närmare sina hem.

Det är kommunerna Rörvik och Lierne i Norge samt Närvård Frostviken och Hotagenområdet som undertecknat ett samarbetsavtal om korttidsplatserna som finns inom området.

Om en korttidsplats används utanför den egna kommunen kommer det att ske i samråd med patienten som inte drabbas av några merkostnader.

– Det här är ett genombrott för kommunerna i Mitt-Skandinaviskt Regionprojekt och inte minst för idén om en gränslös region. Samarbetet betyder att de fyra kommunerna ställer lediga platser till förfogande vid behov.

– Och på så sätt tredubblas antalet korttidsplatser inom regionen för varje enskild kommun, säger Tommy Ottosson, projektledaren för hälsa och sjukvård.

Han tror att samarbetsavtalet öppnar dörrar för ännu mer samverkan över gränsen i de glest befolkade områdena.

– Dessutom är samarbete många gånger den mest kostnadseffektiva vägen att gå.