Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränspolisen: "Låt honom stanna"

Fallet med Indra Pokhrel är unikt. Aldrig tidigare har Gränspolisen misslyckats med att verkställa ett avvisningsbeslut.

Håkan Ejdervik är polisintendent och ansvarig handläggare för Gränspolisen i Stockholm.

Han har lagt ner många timmar på fallet Indra Pokhrel.

– Det här är en mycket snäll och trevlig kille som fått nej på sin ansökan om uppehållstillstånd och nu vill han inget hellre än att åka hem. Men det är ett riktigt krångelärende och unikt i Sverige, säger han.

• Unikt, på vilket sätt?

– Dels att det är första verkställigheten till just det här landet, Bhutan, men också för att vi har försökt alla möjligheter till verkställighet utan att lyckas. Det är första gången som vi gått bet när vi försökt verkställa ett beslut, säger Ejdervik.

Håkan Ejdervik berättar att han mejlade till Bhutans ambassad i Tyskland, men de ville inte ta emot honom.

– Hans papper gäller inte, därmed är ärendet avslutat för vår del, svarade de.

Gränspolisen har haft kontakt med ett antal flygbolag men de har sagt nej när de hört att han varit utan pass. De har i så fall riskerat straffavgifter. Och de andra länderna Indien och Nepal säger också de nej.

– Vi har provat allt. Och vi har ansett att alla vägar varit uttömda och att ärendet inte kan verkställas, och det har vi meddelat Migrationsverket. Det borde egentligen ge underlag för en ny prövning. Men svaret från Migrationsverket blev att verkställigheten ska fortsätta.

Vad tror du kommer att hända?

– Det är väl möjligt att han stannar så länge att hans fall till slut preskriberas och han får stanna. Men dit är det fyra år, under tiden har han ju inga rättigheter. Det är ett tragiskt ärende. Det är synd om den här killen, som egentligen bara vill jobba och få leva sitt liv. Det enklaste vore om Migrationsverket bara lät honom stanna.