Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis busskort till alla barn – även de med funktionsnedsättning

Länstrafiken skickar i dagarna ut cirka 13 000 ungdomskort till barn och ungdomar mellan 6 och 19 år i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Åre och Östersund. Kortet börjar gälla 15 augusti och innebär fria resor 365 dagar om året med Länstrafiken och Stadsbussarna, undantaget är nattbussarna samt tåg.

Detta är något som Vänsterpartiet drivit och är glada över. Men vi är upprörda över att ungdomar med funktionsnedsättning diskrimineras då de fortsätter betala en redan dyrare biljett för att resa inom länet med färdtjänst. Just nu är det cirka 30 ungdomar som har färdtjänst i kommunerna runt Östersund och som fortsätter betala för att resa inom länet.

Sverige har skrivit under konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, en konvention som är en av de centrala under deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Sverige har även tagit ett riksdagsbeslut om att otillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska vara diskriminerande.

Under valrörelsen tävlade alla partier om att säga sig värna om funktionsnedsattas rättigheter. Sedan tar samma politiker beslut som ökar ojämlikheten mellan unga med och utan funktionsnedsättningar. Barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och deras familjer har ofta en redan svårare situation än andra, ekonomiskt, socialt och hälsomässigt. Vänsterpartiet kan inte acceptera att vi låter en i grunden bra reform diskriminera redan utsatta grupper. Eftersom det är kommunala beslut så har Vänsterpartiet i Jämtland tagit fram en motion som vi uppmanar våra kommunala representanter att lägga fram i sina fullmäktige där vi kräver att färdtjänsten blir gratis för barn och ungdomar upp till 19 år. Inget annat är värdigt ett samhälle som säger sig värna om alla barn och ungdomars mänskliga rättigheter. Vi uppmanar alla partier att stödja våra motioner och att agera skyndsamt på att detta systemfel rättas till. Allt annat är oacceptabelt.

Jessika Svensson

distriktsordförande Vänsterpartiet i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel