Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis elbil i en vecka

Projektet Green Highway, med fokus att få till fossilfria transporter, lånar ut gratis elbilar. Hittills har runt 45 personer nappat på erbjudandet och omdömena är positiva.

Sedan november 2013 erbjuder Green Highway företag, organisationer och kommuner att kostnadsfritt låna en elbil. Under en till två veckors tid testas bilen i verksamheten och motprestationen är att man bidrar till en utvärdering sommaren 2014.

En kommun som har nappat på erbjudandet om att få låna en elbil gratis är Krokom. Under två veckors tid är det tänkt att de kommunanställda ska kunna låna bilen för tjänsteärenden.

– Bilen har funkat bra och den har många roliga finesser, säger Lars Fors.

Han jobbar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Krokoms kommun och kör en hel del i tjänsten.

– Hittills har jag som längst bara kört till Ås men Krokom är en stor kommun till ytan. Bilen ska klara av att köra drygt 17 mil på ett fulladdat batteri men det är tveksamt om jag praktiskt skulle kunna ta den till Valsjöbyn tur och retur på jobb.

En elbil har varken växlar eller motorljud. Och alla elektroniska finesser i bilen kräver en viss introduktion.

– Den liknar de hybridbilar vi tidigare haft här på kommunen, säger Lars Fors.

– Jag kör en automatväxlad bil privat så det känns ganska naturlig för mig att inte behöva växla. Vad gäller motorljudet är det inte något som jag har noterat, det låter ändå från vindljud och vinterdäck.

På Krokoms kommun har den två veckor långa testperioden olyckligtvis sammanfallit med sportlov vilket gjort att den inte rullat så mycket som man hade hoppats på. Lars Fors har ändå bara hört positiva omdömen från de kollegor som ändå hunnit testköra bilen.

– Det är synd att vädret har varit så milt. Det hade varit intressant att testa bilen under riktiga vinterförhållanden, avslutar Lars Fors.