Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis musikskola lockar i Strömsund

Kulturskolor, så stavas nu mera de kommunala musikskolorna i Strömsund. Namnbytet skedde i höstas och i och med det blev också musikskolan gratis.

Grundskoleelever från årskurs tre till gymnasiet i Strömsunds kommun kan nu lära sig att spela ett instrument gratis. I höstas togs den årliga avgiften på 250 kronor bort, ett beslut som gett resultat.

– Vi har många nyanlända i Strömsund som har dragit sig för att gå med i musikskolan på grund av kostnaden, nu är det många fler som testar på att lära sig ett musikinstrument, säger Lars-Eric Bergman som är kulturskolechef.

Men fler förändringar är i antågande. Från och med i år har politikerledningen bestämt att musikskolan ska växa och tanken är att den ska kompletteras med utbildningsval som bildkonst och danslektioner.

Planerna för dansskolan är i gång och det kan tänkas att det är kommande elever i tredje klass som framöver får möjligheten att dansa loss.

– Det är bland annat för att vi vill att det ska finnas mer för tjejerna att göra på fritiden. Det finns fler aktiviteter för killarna, så det här känns roligt.

Musikdelen ska enligt planerna vara sig lik trots den slopade avgiften.

Mest troligt kommer de sju heltidsanställda musiklärarna behöva sägas upp och återanställas när omorganisationen väl är klar.

– Vi måste göra en helt ny befattningsbeskrivning. Men förhoppningen är att kunna behålla de flesta anställda, säger Lars-Eric Bergman.

Och det trots att personalkostymen egentligen är lite för stor. Barnens musikintresse är i alla fall tillräckligt stort.

– Vi hoppas kunna behålla grundkurser i musik för alla andraklassare. I dagsläget har vi 260 elever och det är så många som vi kan ha, säger Lars-Eric Bergman.