Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis P-plats blev dyr

Miljöbilisternas smekmånad är över. Gratis P-plats blir dyr i Östersund kommun.

Östersunds kommun erbjuder sina kommuninnevånare gratis P-plats inom kommunen om man har en miljöklassad bil. Har du en sådan bil får du ansöka hos Östersunds kommun om ett gratis P-tillstånd. Men det finns en hake. Det gratis P-tillståndet är inte gratis.

Hittills har det kostat 200 kronor i administrativa avgifter att ansöka om ett P-tillstånd. Nu höjs den avgiften med mer än det dubbla. Det nya priset för att få ett "gratis" P-tillstånd blir 500 kronor.

Själva tillståndsförfarandet är detsamma som tidigare, inget merarbete är tillfört. Ändå höjs priset för ett gratis P-tillstånd med 125 procent.

– Det är politikerna i miljö- och samhällsnämnden som beslutat att höja avgiften, säger Jan Asplund på Östersunds kommun.

Den som betalar sina 500 kronor får parkera helt gratis inom Östersunds centrala dela i max två timmar. De centrala delarna inramas av gatorna Färjemansleden, Rådhusgatan, Gränsgatan och Strandgatan. Utanför de centrala delarna är parkeringstiden obegränsad inom hela kommunen.

Östersunds kommun har satt som mål att minst fem procent av kommunens bilpark ska vara miljöklassad. Där är vi inte i dag. Från och med 2013 skärps kraven ytterligare för att en bil ska bli miljöklassad.

– Närmare hälften av alla miljöbilar kommer då att ramla ur, bland annat försvinner alla bilar som drivs av fossila bränslen. Det betyder bland annat att alla dieseldrivna bilar då inte längre klassas som miljöbil, avslutar Jan Asplund på Östersunds kommun.