Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis Jämtland och Härjedalen

Har fötts: en ny region i Jämtland och Härjedalen. Riksdagen har precis fattat detta historiska beslut efter många och långa födselvåndor.

Annons

Beslutet innebär att Regionförbundet i Jämtland kommer att slås samman med landstinget i länet och även med vissa delar av länsstyrelsen.

De kommer att ansvara för länets regionala utveckling, kultur, hälso- och sjukvård, näringsliv och en hel del andra frågor som rör EU.

Beslutet innebär också, åtminstone på sikt att makten flyttas från maktens korridorer i Stockholm till vårt län. Bra för länet, medborgarna, politiken.

Decentralisering är fortfarande något som är positivt, även om ordet inte längre används så ofta, ens i centerkretsar. Men det innebär att makten kommer närmare människorna och det är bra för oss enskilda länsinvånare, men kanske skrämmande för vissa politiker, som inte vill släppa makten ifrån sig sådär alldeles på en gång.

Det är här det gäller att politiker och myndighetspersoner lägger prestigen åt sidan och verkligen strävar efter att samverka.