Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis: Kalle Karlsson, 80 år

80 år fyller Kalle Karlsson i Näcksta den 18 juni. En jubilar som kan se tillbaka på ett rikt arbetsliv. Redan som 14-åring började han på träförädlingen i Billsta med att krumma bandjärn till träkaggar.

Vintern 1952 körde han timmer med häst på östra sidan om Näkten, men på våren samma år tog Kalle ett maskinlån ut Hushållningssällskapets maskinlånefond på 13 000 kronor. Han köpte traktor och redskap som han for runt med och utförde legokörning åt bönderna.

Efter värnplikten 1954-55 gick han till Lantmännens centralförening och hörde sig för om jobb i deras verkstad. Han fick börja dagen därpå. Där blev Kalle kvar i 17 år. Nu ville ledningen göra honom till verkstadschef, men att chefa har aldrig varit Kalles grej. Han slutade och flyttade till ett annat traktorföretag. Han blev kvar där tills företaget flyttade till Timrå, men att flytta Kalle från Näcksta var otänkbart. Nu blev Kalle värvad till Ölab som lastbilsmekaniker. Där blev Kalle kvar i 21 år ända till pensioneringen 1999. Ett grävmaskinsföretag har utrustat Kalles bil med mobil svets och full verkstadsutrustning. Vid behov kan han rycka ut, så några abstinensbesvär har inte jubilaren.

Att återställa en B.M.10 till originalskick är Kalles passion, men på högtidsdagen låser han in svetsen och gömmer nycklarna till veteranlastbilen. Då tar han Christa och husbilen och drar bort.

Brodern Sven i Näcksta