Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravmysterium fick sin lösning

I flera år har Viola Orbelin funderat vem det är som tänder ljus och planterar blommor på hennes pappas grav. Men ett meddelande på Facebook gav svaret.

Viola Orbelin bor i Kinna, tre mil söder om Borås, men är ursprungligen från Hassela. Hennes pappa, som avled 1964, hette Andreas Nordh, och han ligger begravd på Hassela kyrkogård.

Eftersom Viola bor så långt bort, är det inte så ofta hon får möjlighet att besöka graven, men varje gång hon varit där, sommar som vinter, har det funnits blommor och graven har varit välskött.

– I flera år har jag försökt lista ut vem det är som tar så väl hand om pappas grav, men jag har aldrig lyckats hitta den personen, säger Viola.

Vid allhelgonahelgen början av november fick Viola ett telefonsamtal från en släkting som varit på kyrkogården i Hassela för att tända ljus, och då även besökt Violas pappas grav. Där fanns en vacker ljung planterad och ett ljus var tänt. För att bringa lite klarhet i mysteriet, beslutade Viola sig för att ta kontakt med tidningen, för att möjligen därigenom få veta.

– Jag är så jättetacksam för att den här personen ser efter pappas grav, men jag har inte haft någon aning om vem det är, säger Viola.

Viola var enda barnet i familjen och står även som gravrättsägare på pappans grav.

– Jag har frågat runt bland alla bekanta, och det är ingen som vet någonting. Jag har även varit i kontakt med kyrkan och de skulle hålla utkik för att se om de kunde se vem det var.

Och nu verkar det som om mysteriet med den okända gravskötaren börjar närma sig sin upplösning. För sedan Viola varit i kontakt med tidningen, skrev hon till en väninna på Facebook att efterlysningen skulle komma i HT. Sen gick det bara ett par timmar innan väninnan hörde av sig.

– Hon hade varit ner till byn där hon träffade en avlägsen släkting till mig, och berättade att jag varit i kontakt med HT för att få veta vem som sköter om graven. "Det är jag", sa hon.

Viola och släktingen har inte träffats sedan de var barn.

– Det var lite kul. Jag har försökt ringa henne, men inte fått tag på henne än. Tänk, jag som funderat på det här i flera år. Sen vet jag inte om det möjligen är någon fler som också ser till graven. Jag har hur som helst väldigt tacksam för vad de gör.