Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande och mångfacetterat med Kape

Spektakel i Östersund, ett helt nytt centrum byggs upp från grunden i Härjedalen och en graffitikonstnär kliver in i gallerivärlden.

Annons

I dag blir det lite samhällsplanering i Konstkrönikan.

Vemdalsskalet ser just nu ut som en enda stor byggarbetsplats. I vinter byggs de tre första av vad som ska bli totalt åtta hus som kommer att bilda Skalets nya Centrum. Det blir boende, affärslokaler, café och kontor.

Det helt nya kvarter som nu växer fram på Vemdalsskalet är tänkt att bli ett spännande möte mellan härjedalska traditioner och modernt resorttänkande.

Det är en vågad satsning som pågår. De hus som byggs är gigantiska fyrvåningshus och mycket högre än det gamla Högfjällshotellet. Hela området är i förändring.

Det som en gång var ett enda hotell uppe på ett fjäll kommer snart att vara ett helt nytt kvarter som vill skapa en småstadskänsla mitt på fjället.

På andra sidan vägen från hotellet sett planeras ett område dit man redan påbörjat flytten av gamla timmerhus från länet. Där ska bli ett kvarter med kanske upp emot 50-talet gamla timmerstugor för boende. Även där är det tänkt att bli en slags småstadskänsla, men kanske mer ett Röros än en mindre modern stad.

Det är fascinerande att man från grunden vill skapa något på sitt sätt helt unikt för den svenska fjällvärlden. En skapad småstad med både nya och gamla kvarter.

Det hela kostar uppenbarligen massor med pengar. Och i planeringen ingår att det ska vara levande kvarter som skapas. Det ska finnas butiker, restauranger och cafeer. Och där ska vara liv och rörelse.

Det är ganska märkligt hur tyst det varit om denna mindre revolution som pågår i Härjedalens fjällvärld. En unik satsning.

Det ska bli väldigt spännande att se resultatet av det som just nu bara är i början. Det är ett helt nytänk och det är djärva planer som nu är på väg att sättas i verket. Helt klart är att Vemdalsskalet aldrig mer kommer att vara sig likt.

Men helt klart är också att Vemdalsskalet inte kommer att bli något nytt Åre. Det designprogram som gäller I Härjedalens kommun sätter sin prägel på den nya bebyggelsen.

Lars Bolin Gallery har en utställningsserie för oetablerade konstnärer som är döpt till Turning Point.

I lördags var det vernissage för en ung man som inte direkt är oetablerad. Namnet Kape är sedan åratal förknippat med spännande musik och laddade texter. Och Gustav Lindqvist var även en gång lite talesman för graffitikonstnärer här i ÖP.

Vernissagen i lördags lockade massor av människor. Och de flesta var sådana man sällan eller aldrig ser på stadens gallerier. Kape är ett namn som uppenbarligen lockar.

Utställningen i källarlokalen hos Lars Bolin Gallery består av 19 målningar, de flesta skapade i akryl.

Uttrycket är blandat. Här finns det färgstarka och storstadsinfluerade som känns nära graffitin. Och en målning som ges titeln ”All-City” och visar en stad i vita silhuetter mot en svart fond där alla hus fått ett klart lysande färgslinga över sig kan ses som en graffitimålares våta dröm.

Utställningens två i särklass mest gripande målningar är olika till uttrycket. Den ena är döpt till ”Fågelskrämman” och visar i en mörk målning en Johnny Depp-liknande figur som dekorerats med tjocka, tjocka färger som nästan verkar ha klämts ut direkt ur tuben på duken. Helheten är både lite sorgsen och laddad.

Den andra målningen som jag tar med mig är ”Lilla mamma”. En storstadssilhuett av mängder av hus mot en himmel av orangea och svart streck skapar oro för den kvinnofigur som håller till i målningens ena hörn. Även här är budskapet mångfacetterat.

Men det är i vart fall väldigt snyggt och smart.

Utöver dessa finns många målningar med figurer på ett serieliknande vis. Som en slags rymdens jättebebisar mot en mörkt blå bakgrund och så en serie med kvinnor i olika situationer.

Kape är värd att se. Allt är inte lika genomfört och en del känns som lite halvfärdiga idéer som söker sin form. Men jag är som sagt både gripen och imponerad av annat. Utställningen finns kvar november ut.

Just nu finns mycket bra måleri att uppleva i Östersund. Missa inte Carl Olof Tronjes spännande landskap hos Galleri S, den fascinerande mystikern Daniel Jensen på Ahlbergshallen och Jan Albert Carlssons ödsliga interiörer hos Lars Bolin Gallery.

Det var tre riktigt bra utställningar som hade vernissage förra helgen. Och de håller att titta på än. Alla tre av hög nationell klass.

Till helgen blir det åter Spektakeldagar i Östersund på fredag och lördag. Det kommer att handla mycket om kulturens betydelse för samhällsutvecklingen och hur de kreativa näringarna ska kunna få in pengar och även ge avkastning.

Det är kul att den jämtländska upplevelseindustrin kan mötas under dessa dagar.

Dessutom ska det bli en jämtländsk kulturoutlet. En massa kreativa företag och enskilda kommer att sälja sina produkter och skapelser till lite lägre priser.

Spektakeldagarna kommer att äga rum på Hotell Clarion Grand i Östersund. Det blir dessutom spännande lokal musik från scenen. Förra årets dagar var en höjdare.