Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande trots att Fredrikssons nyansrika språk går förlorat

• Anna, Hanna och Johanna
• Storsjöteatern, lördag
• I rollerna: Agneta Ahlin, Rebecca Hayman, Bo G Lyckman mfl.
• Bearbetning och regi: Judith Hollander (från holländskt manus).

Marianne Fredriksson, en av mina absoluta favoritförfattare, avled förra året efter en rik författarkarriär.

Nu har det blivit pjäs av en av hennes böcker, familjekrönikan Anna, Hanna och Johanna.

På lördagskvällen fick vi se Riksteaterns och Regionteater Västs version av föreställningen.

I tidigare böcker av Fredriksson är det mystiska och lite gåtfulla mer framträdande, här är det snarare fokus på kvinnors villkor, och deras relationer med varandra.

Här tycker jag att de skämtar bort allvarliga ämnen allt för lättvindigt. I stället för att man känner tragiken, blir det snarare folklustspel av det hela. De hade vunnit på att ta bort en del ur manuset istället för att göra komedi av det, som när Pär Malmström får gestalta en aningen förvuxen bebis.

Varje skådespelare har ett brett persongalleri under föreställningen, och flera olika aktörer får spela samma karaktär allt eftersom tiden går och karaktären blir äldre.

Det här greppet känns lite förvirrande ibland.

Min största invändning är musikvalet.

”Pavanne” på dragspel eller när de visslar på ”Kan du vissla Johanna”, fångar inte stämningen. Dessutom tycker jag att mycket av Fredrikssons underbara och nyansrika språk går förlorat i pjäsform.

En gripande föreställning, trots att den kunde ha kortats ner betydligt, utan att förlora Marianne Fredrikssons speciella anda.