Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grisarna som har det svinbra

Man får det man betalar för. Det som hänt med det danska fläskköttet är konsekvensen av en besinningslös prispress.
– Det är konsumenterna som äger frågan om hur bra kött vi får, säger grisbonden Erik Svensson.

I Mo utanför Trångsviken finns en av länets tre svinuppfödare. Två av dem håller sig med grisuppfödning sådan den oftast ser ut i dag. Erik Svensson har satsat på ekologisk uppfödning sedan 2010.

Hans grisar kan gå ut året runt om de vill det och när de är inomhus har de tre gånger så stor yta att röra sig på jämfört med traditionell uppfödning.

Det börjar bli matdags när vi hälsar på en eftermiddag. Så att vi kliver in genom ladugårdsdörren väcker helt tydligt förhoppningar för de 130 grisar som för tillfället finns på gården.

De små griskultingarna hoppar och skuttar, ungefär som hundvalpar, och de verkar påfallande tama. I den första stian finns de minsta kultingarna tillsammans med sina mammor, som är fyra till antalet.

– När de ska äta hittar de rätt på sin mamma och sin egen spene, förklarar Erik.

Kultingarna har snart blivit åtta veckor och då ska de börja avvänjas från mammorna. Då hamnar de i nästa stia och för dem som avancerat genom systemet till den sista stian ser framtidsutsikterna således rätt dystra ut.

– Vid runt 7-8 månader brukar de gå till slakt, säger Erik.

• När de nu blir så här tama, är det inte jobbigt att skicka dem till slakt?

– Nej, det är inte jobbigt på det sättet. Min uppgift är att de ska ha det så bra som möjligt medan de lever.

Det som på senare tid fått debatten att rasa kring de danska grisarna är att det drabbats av MRSA, som är en antibiotikaresistent stafylokock.

– De ger grisarna antibiotika i förebyggande syfte. Det är grunden till att det nu sprids resistenta bakterier, förklarar Erik.

Danska grisar föds också upp tätt packade. För att de inte ska bita av varandra svansarna klipps de helt sonika bort.

Erik Svensson har som mål att hans grisar ska få ett så naturligt liv som möjligt. De har mycket halm som de kan böka i och de har bra möjligheter att röra sig, Födan är till övervägande del ekologiskt odlat spannmål från den egna gården.

Vissa grisar föds väldigt små. I mer industriell drift plockas de bort. Men här får de en andra chans att klara sig.

Det finns butiker i länet som säljer kött från Eriks grisar. Och när stjärnkocken Magnus Nilsson på Fäviken serverar gris, så kommer de här ifrån Mo.

Magnus Nilsson har förresten startat en charkuterifabrik i Undersåker och genom den hoppas Erik kunna nå ut enklare.

I dag föder han varje år upp 200 grisar, men det är inget han klarar av att leva på. Han jobbar dessutom med klövvård på kor. Men kanske kan grisarna ge bättre avkastning, om bara kunderna blir mer intresserade av kvalitén än priset.