Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön omsorg är ett måste

Många människor upplever stress, i skolan, på arbetet och i vardagen. När stressen blir kroppen och psyket övermäktig fungerar vi inte längre.

Tillståndet har många namn, det kan beskrivas som utmattningsdepression, utbrändhet, stressrelaterad ohälsa eller kroniskt trötthetssyndrom.

Särskilt illavarslande är att ungdomar i allt högre grad lider av depressioner, ångest och sömnstörningar.

Det finns dock olika lösningar för dessa tillstånd med fokus på individuellt utformade program i gröna miljöer. Här har exempelvis elevhälsan i Krokoms kommun nyttjat grön omsorg på lantgård för unga som behöver en annan lärandemiljö och fristad under delar av sin skoltid.

All form av rehabilitering där naturen ingår i behandlingen, brukar kallas grön rehabilitering. Det kan vara i en terapiträdgård, där trädgårdsarbete och fysisk aktivitet ingår. Eller en naturligt vilsam miljö, utan störande inslag där man kan återhämta sig efter olika former av stress.

Här arbetar man främst i team bestående av psykiatriker, sjukgymnast, arbetsterapeut, och trädgårdsmästare. Både Region Skåne och Västra Götalandsregionen arbetar så sedan flera år tillbaka, och med mycket goda resultat.

Vad dessa olika metoder har gemensamt är att de minskar kroppens stressnivåer och skapar lugn och ro för läkning.

Metoderna kan användas i samarbete med aktörer som arbetar hälsofrämjande och erbjudas både inom primärvården, på specialistmottagningar och till och med inom den högspecialiserade slutenvården.

Långtgående samverkan kan sökas med socialtjänst, förskolor/skolor och äldreomsorg, Försäkringskassan, ideella och idéburna organisationer och andra samarbetsparter i samhället.

I Miljöpartiet har vi sedan länge förordat detta, och nu när resultaten bevisligen är så goda ser vi att Jämtlands län inte kan avstå längre. För med landets högsta sjukskrivningstal vore det direkt oetiskt att inte erbjuda en behandling som kan hjälpa våra länsinvånare att komma ur sin ohälsa.

Kunskap finns, nu handlar det bara om att använda kunskapen och samverka på ett helt nytt sätt.

Vi är förhoppningsfulla inför det stundande valet, och ser fram emot att verka politiskt för både grön omsorg och trädgårdsrehabilitering.

För Miljöpartiet till landstings-/regionfullmäktige

Anna Hildebrand, Jenny Persson, Jan Moberg, Anton Nordqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel