Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt för Erlandsson

På sistone har det kommit många rapporter om dålig lönsamhet för det svenska jordbruket.

Det var inte de stora mediedrakarna som var på plats när landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på onsdagen presenterade regeringens landsbygdsprogram för perioden 2014-2020. Detta trots att programmet handlar om 36 miljarder kronor. Knappt 15 miljarder av dessa kommer från EU.

Visserligen har delar av programmet, som vanligt numera, portionerats ut i förväg. Det har gällt allt från stöden till bredband, lanthandlare och bensinstationer, till aktiv fritid på landsbygden och till odling av bruna bönor. Det som var kvar handlade i huvudsak om det som Erlandsson kallar "bondepaketet".

På sistone har det kommit många rapporter om dålig lönsamhet för det svenska jordbruket. Betalningen till de svenska mjölkbönderna har svajat och lönsamheten för landets grisproducenter har varit alarmerande, inte minst på grund av hård importkonkurrens. Samtidigt har glädjande siffror kommit om ökad försäljning av KRAV-märkta produkter.

Erlandsson bondepaket är på sammanlagt drygt 26 miljarder kronor. De ska gå till att förbättra jordbrukets konkurrenskraft, miljöåtgärder och för att förbättra djurvälfärden. Nästan 12 miljarder satsas på såväl ekologiskt jordbruk som på miljöåtgärder. Till det kommer så kallade kompensationsbidrag, pengar till områden med sämre förutsättningar att driva rationella lantbruk.

En nyhet är att det satsas på bättre djurvälfärd. Nära 1,3 miljarder under perioden. "Satsningen är till för den djurägare som går längre än den svenska lagstiftningen", skriver landsbygdsdepartementet i sitt pressmeddelande. Det känns bra i ett läge där man ser annonser med "danskt fläskfilé 49:90 kr/kilo" samtidigt som nyhetsprogrammen visar hur danska grisar regelmässigt kupas på sina svansar trots att det är förbjudet enligt EU-reglerna.

Landsbygdsprogrammet ska bidra till lönsamma och livskraftiga företag, aktiva bönder som ger oss öppna marker med betande djur och en modern landsbygd. "Landsbygdens företag är en oerhört viktig tillväxtmotor och en förutsättning för den gröna omställningen", som Erlandsson uttryckte det på presskonferensen.

Det är kanske därför Erlandsson också får godkänt från böndernas organisation LRF. "Det är mycket glädjande att regeringen gör så tydliga prioriteringar för lantbruket och landsbygden i det nya landsbygdsprogrammet. Kommande miljöåtgärder kommer att vara i samma omfattning som tidigare program och i kombination med åtgärder som stimulerar konkurrenskraften och andra åtgärder inom jordbrukspolitiken ger det förutsättningar för en god utveckling av svenskt lantbruk", skriver LRF:s ordförande, Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.

Nu ska regeringen skicka programmet till EU-kommissionen, som har sex månader på sig att granska och godkänna det. Erlandsson har goda förhoppningar på att få grönt ljus från Bryssel. Även för förslaget om att premiera bönder som har en djuromsorg som är "över den nivå som är standard", som landsbygdsministern uttryckte det på presskonferensen. Då gäller det också att de svenska livsmedelsproducenterna – såväl bönder som livsmedelsindustri - och handeln förmår att hämta hem den kvalitetsfördel som detta borde medföra. "Premierad för extra bra djuromsorg". Det vore väl en slogan att snarast möjligt registrera.