Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för åteljakt på björn

Åteljakt på björn blir återigen tillåtet. Det blir upp till länsstyrelserna att ta beslut om var det ska tillåtas.

Ända sedan 2001 har det varit förbud mot åteljakt på björn. Det fanns en rädsla för att det kunde finnas risk för att björnar skulle börja koppla samman mat med människor. Men det har pågått ett forsningsprojekt i Västerbotten med åteljakt. Det har inte kunnat visa att det finns några negativa konsekvenser med åteljakten.

Med anledning av det har Naturvårdsverket 28 maj tagit beslutet om att återigen införa möjligheten att jaga björn med hjälp av åtel.

Det blir upp till länsstyrelserna att ta beslutet i sina områden. Det finns en rad olika restriktioner för hur åteljakten får gå till. Några av dessa regler är att jakthundar inte får ta upp björnspår vid åteln. Åteln får inte upprättas på en plats som är närmare än 2 kilometer från bebyggelse. Efter att jakten avslutas ska åtelplatsen städas upp så att björnar inte har skäl att återkomma dit.

Åteljakten får heller inte påbörjas förrän 15 juli. Det får inte sättas en särskild kvot för björnar som ska skjutas med hjälp av åteljakt. En annan regel är att maximalt två hundar får användas för att ställa eller förfölja en björn. Dessa hundar får inte bytas ut under ett dygns jakt på en och samma björn.