Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för vattenprojekt med Ukraina och Polen

Härjedalska kunskaper om bland annat vattenförsörjning, avlopp och sophantering är en av grundstenarna till ett internationellt projekt som fått 750 000 kronor i bidrag från ICLD (International center for local democracy).

Annons

Det är kommunerna Rudky i Ukraina och Debica i Polen som Härjedalen ska ha ett kunskapsutbyte med. Särskilt i Ukraina finns det stora problem när det gäller vatten och avlopp.

– De har ganska moderna och fina anläggningar men de fungerar inte, förklarar Klas Hallman som har varit till Rudky då förstudien till projektet gjordes.

– Jag tror att vi har en del att tillföra när det gäller kunskap, menar Hallman.

– Att ha utländska kontakter kommer att bli allt viktigare för att få vara med i kampen om projektpengarna, förklarar Klas Hallman.

Skolchefen Annchristin Anderberg är väldigt glad över att Härjedalen finns med i internationella sammanhang.

– Det här är fantastisk roligt att man kan bidra med sina kunskaper ute i Europa, säger hon och påpekar att detta ligger väl i fas med Romfördraget vilket handlar om mellanmänskliga möten.

– Rudky och Debica har svagare ekonomi än oss men på något sätt fungerar det för dom ändå, där har vi kanske en del att lära i dessa kristider, säger Klas Hallman.

– Det som slog mig var hur positiva människorna var, allting handlar inte om pengar, säger Lars Bygden som också var med i förstudiedelegationen.

Viss hjälp har Rudky redan fått från kommunen och ungdomsråden i Härjedalen. Delegationen slogs av den dåliga standarden på toaletten på den skola de besökte.

– Toaletten var en kur utan dörrar på skolgården. Det enda som fanns där var i princip ett hål i marken. Vi sa till varandra att även om projektet inte skulle bli av så skulle vi hjälpa till att ordna en bättre toalett, ett löfte som vi hållit eftersom vi i dagarna skickade iväg en summa pengar så att de skulle kunna ordna en sådan, berättar Bygdén.