Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grop ska bli ny skolbyggnad

Parkeringen nedanför sporthallen är nu ett minne blott. I kratern på stället pågår byggnationen av "Hus X", en del av Östersunds nya gymnasiecampus. I oktober togs första spadtaget och lagom till höstterminen 2015 ska huset stå klart.

Byggnationerna av Östersunds nya gymnasiecampus fortskrider. Nedanför sporthallen byggs en helt ny skolbyggnad, än så länge kallat "Hus X". Huset kommer att inrymma det Estetiska programmets inriktningar samt gymnasiesärskolan.

– Byggnaden kommer bli 30 gånger 30 meter och fyra våningar hög inklusive källare. Nu håller vi på att schakta ur och dra avloppsledningar för att sedan kunna gjuta plattan. Gjutningarna kommer att påbörjas vecka 48, säger platschef Patrik Mikelsson på NCC.

Nio personer inom mark, bygg och arbetsledning arbetar i dagsläget med byggnationen. När produktionen är i topp kommer 20 personer att vara sysselsatta. Byggnaden kommer att länkas ihop med hus B, som är den äldsta delen av Wargentin skolan. Ungefärlig bruksarea för huset blir 4 500 kvadratmeter och byggkostnaden beräknas till 55 miljoner kronor.

– Den stora tunga biten blir när stommen till källarplan ska gjutas. Vid gjutningen går det 8–9 kubik betong per dag. Totalt kommer det att gå åt 700 ton betong, säger Patrik Mikelsson.

De två översta våningarna blir akustiska enheter för musikundervisning. Plan två blir för gymnasiesärskolan och i källarplanet blir det garageplatser och undercentral.

– Om ett år börjar vi med bygget av ljudväggarna på de övre planen. Det är ett mycket avancerat arbete. Ledande experter på ljudmiljö har anlitats vid projekteringen. Det är riktiga specialenheter vi ska bygga, säger Patrik Mikelsson.

Östersunds kommun är uppdragsgivare av byggnationen och fastighetschef Jan Högberg, berättar att ljudmiljön för musikundervisningen byggs enligt den senaste tekniken och är specialanpassad för sång och musik, redan från början.

– Det blir så bra man kan bygga i dagsläget. För att få bra akustik och hindra ljud att nå in eller ut, byggs det ett rum i rummen. Det kommer inte bli några bekymmer med störda grannar, säger han.

Den nya skolbyggnaden ska stå färdig till höstterminen 2015 och förhoppningen är att lokalerna kommer till användning, även efter skoltid.

– Det här blir ett bra tillskott för musiklivet i Östersund. Lokalerna ska användas så mycket som möjligt, säger Jan Högberg.

Artikeln kommer från 100% Östersund.