Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grov misshandel leder till fängelsestraff

Den 22-årige mannen blev svårt misshandlad under fjolårets Storsjöyra. Gärningsmannen slog upprepade gånger mot 22-åringens huvud trots att denne blivit medvetslös.

Annons

Den 24-årige gärningsmannen döms för grov misshandel till fängelse i ett år och tre månader av Östersunds tingsrätt.

Misshandeln skedde utanför ett matställe på stan under yranlördagen i fjol.

22-åringen fick näsbenet avslaget och blödde ymnigt. Eftersom han blev medvetslös kunde blödningen ha blivit livshotande då blod kan rinna ner i lungorna. Utan en förbipasserande brandman som rensade mannens luftvägar och gav första hjälpen är det inte säkert att mannen överlevt.

Enligt tingsrätten visade 24-åringen särskild hänsynslöshet och råhet genom att fortsätta slå mot huvudet på den medvetslöse 22-åringen. Därför ska misshandel bedömas som grov.

Männen stötte samman utanför matstället sent på natten. De stötte till eller sade något till varandra enligt vittnen. Sedan slog 24-åringen till 22-åringen så att han ramlade och slog i bakhuvudet.

24-åringen har hävdat att han inte slog 22-åringen utan det var denne som ramlade omkull och drog med sig honom i fallet.

22-åringen minns ingenting av händelsen.

Tingsrätten bedömer vittnesuppgifter från andra som närvarade som trovärdiga och finner det bevisat att 24-åringen utförde en grov misshandel.

Någon annan påföljd än fängelse är inte aktuell, enligt rätten.

Den dömde ska också betala skadestånd på närmare 20 000 kronor till 22-åringen.