Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grovarbetaren med livlig fantasi

När Bräcke kommuns senaste kulturstipendiat summerar sin musikaliska gärning blir listan lång. 90-årige Johan Andersson har komponerat 154 låtar och gett ut nio skivor.

Som 13-årig pojke sålde Johan Andersson jultidningar hemma i Kälarne och tjänade sin första hundralapp. Pengarna investerades i ett begagnat dragspel och en lång musikkarriär tog sin början.

– Jag kommer väl inte från något musikaliskt hem direkt, säger Johan.

– Men det sjöngs ganska allmänt på 1930-talet, alla sjöng och trallade.

Tack vare sin livliga fantasi började han så smått komponera egna melodier, ofta inspirerade av texter.

– Om jag läser en dikt kan jag ha en melodi klar redan innan jag läst färdigt.

Som självlärd dragspelare har han aldrig lärt sig att skriva noter utan har genom åren fått hjälp med att nedteckna sina skapelser av en rad notskrivare. Dessutom har han en medfödd hörselskada vilket hindrat honom från att spela tillsammans med andra musiker.

Till dags dato har han 154 låtar registrerade hos musikskaparnas upphovsrättsorganisation STIM, varav flera spelats in av internationella musiker och skickats till utländska radiostationer. Låtskatten har dessutom räckt till att producera nio egna skivor.

– Det är en drift att komponera musik. Jag har aldrig haft tanken på att tjäna något ekonomiskt på det, säger han.

Musiken har det inte gått att leva av utan det har varit grovarbete och hästhandel som satt mat på bordet. Men han medger att det strömmade in lite pengar under den period då det fortfarande spelades dragspelsmusik i radion. Nyligen förärades han med Bräcke kommuns kulturstipendium och på frågan om vad som varit drivkraften genom åren svarar han:

– Lite halvtokig har man väl varit.