Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grovt bedrägeri när de räddade jobb och företag

Småföretaget i Jämtland hade dålig orderingång. Ägaren och en anställd löste det genom att erbjuda gratis arbete till kunder som överlät rotbidraget från staten.

Skälet var att dålig orderingång under 2009 och 2010 hotade jobben för de anställda i byggföretaget.

Från april 2010 till och med januari 2011 fick de på det sättet in 743 000 kronor, och jobben och företaget blev kvar.

Men de åtalades för grovt bedrägeri.

Östersunds tingsrätt konstaterar i sin dom på torsdagen att en förutsättning för att få rotbidrag är att man verkligen betalat för jobb. Då betalar staten hälften av kostnaden, som mest 50 000 kronor.

De två dömda hävdade att de inte gjort något olagligt och hänvisade till annonser från rikstäckande företag med erbjudanden om att de bjuder på hela arbetskostnaden.

De visade även artiklar från rikstidningar som beskrev sättet att använda rotavdraget, och att det i en av artiklarna hänvisades till en expert på Skatteverket som sa att det sannolikt var lagligt, men att frågan inte var utredd.

"Att andra aktörer på marknaden kan ha kringgått bestämmelserna innebär inte att förfaringssättet skulle vara tillåtet", skriver tingsrätten i domen.

De båda männen dömdes som skyldiga till grovt bedrägeri men slipper fängelse. I stället får de villkorlig dom och dagsböter som påföljd.

Företagets ägare ska betala sammanlagt 49 000 kronor i böter och den anställde 26 000 kronor.