Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundaren av Patagonia försöker stoppa kraftverket i Långforsen

Långforsens framtid kan sätta Östersund och Jämtland på kartan på allvar.
Amerikanska friluftsmärket Patagonias ägare och grundare, Yvon Chouinard, säger att han inte kan rekommendera ett besök i länet om planerna på kraftverket fullföljs.

Att alpinisten, surfaren, flugfiskaren och framför allt ägaren till ett av de mest kända friluftsmärkena i världen, Patagonia, brukar fiska i Jämtland, kanske inte är allmänt känt.

Men 75-åriga Yvon Chouinard skriver nu i ett brev till kommunalrådet i Östersund, AnnSofie Andersson (S), att han inte kan rekommendera någon att åka till länet om dammen i Långforsen byggs upp på nytt i stället för att rivas ut.

Han har anslutit sig till de fritidsfiskare och älvräddare som i en pågående kampanj skickar uppmaningar till AnnSofie Andersson om att avstå upprustningen av kraftverket i Långforsen som inte har varit i drift på minst fem år.

Patagonia har gjort sig kända för sitt miljöengagemang mot gamla, olönsamma dammar. Bland annat har företaget sponsrat en film DamnNation, om utrivningen av sådana dammar.

Yvon Chouinard skriver att hans firma har funnits i Sverige sedan 1980-talet, att han själv efter sina besök i Jämtland uppskattar värdet för lokalbefolkningen och lokala näringslivet av naturen, vattendragen och fisket.

”Jag stödjer helhjärtat de invånare och organisationer som motsätter sig bygget av dammen i Långforsen”. ”Ni borde jobba det hårdaste ni kan för att restaurera Långan till sin gamla glans. Det är framtidstrenden i resten av världen”, skriver han till AnnSofie Andersson (S).

Älvräddarna och Sportfiskarnas brevkampanj har enligt organisationerna hittills fått nästan 4 000 personer att skicka brev till Östersunds och Krokoms kommunalråd. Bland de som deltagit finns förutom Patagonias ägare också Markoolio och Rafael Edholm som var med i tv-programmet Allt för byn från Hammarstrand.

AnnSofie Andersson har ännu inte fått brevet från den hittills mest kände personen. Men hon har inte letat i spamfiltret ännu, kanske har det hamnat där, säger hon.

Känner du till honom?

– Nej. Jag vet inte vem det är. Men min trygghet ligger i experterna på Miljödomstolen och Miljööverdomstolen som har prövat Älvräddarnas argument och godkänt planerna.