Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundproblemet ändå kvar

I dag presenteras Östersunds kommuns skolbesparingsförslag, men redan i går kunde ÖP berätta om att Bringåsen och Ångsta blir kvar medan Ope skola läggs ner.

Det är kontentan av den kompromiss som nåtts mellan framför allt Socialdemokraterna och Centerpartiet i Östersunds rådhus.

Utgångsbudet var tre nedlagda byskolor. Inför det slog Centerpartiet givetvis bakut. Nu accepteras att Ope skola försvinner och att eleverna måste flytta till Torvalla.

Samtidigt sker investeringar i Bringåsen, som ges ett delvis nytt ansikte vad gäller både förskola och låg- och mellanstadieskola. Just den delen är väldigt positiv sett ur ett landsbygdsperspektiv.

I Ångsta händer ingenting. Skolan blir kvar tills vidare, men för hur länge är osäkert. Om ursprungsförslaget fått gälla hade dock samtliga tre landsbygdsskolor fått stryka på foten, så Centerpartiet har nått viss förhandlingsframgång.

Överenskommelsen till trots kvarstår själva grundproblemet för Östersunds skolorganisation med alltför många elevplatser som gapar tomma, både i staden och på skolor i stadens omedelbara närhet.

Den här besparingen tätar dessutom bara till ett antal akuta hål för en barn- och utbildningsnämnd som länge haft svårt att hålla sin budget. Mer besparingar lär därför vänta under nästa mandatperiod.

Vissa efterlyser också en större helhet, där inte minst aspekter på skolkvalité efterfrågas. Det är högst relevanta funderingar, något som gör att skoldiskussionerna lär fortsätta med oförminskad styrka även framåt.

Per Hansson