Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruppöverfall sker sällan – men polisen har tydlig bild av vilka gärningsmännen är

Övergrepp av män i grupp sker sällan i relation till andra sexbrott enligt en rapport från polisen. Men när så sker är det främst asylsökande ungdomar som står bakom. Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är det en bild som stämmer väl överens med övergreppen som skedde i Östersund i vintras.

I Östersund skedde en våg av uppmärksammade kvinnoöverfall i vintras. Något som polisen i början av mars gick ut och varnade för. Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, var det något nytt att övergreppen skedde i den omfattningen och att män agerade i grupp.

SE OCKSÅ: Rapport från polisen: Fler sexbrott mot unga anmäls – skolan är farligaste platsen

Av den rapport som polisen nyligen sammanställt över sexuella ofredanden bland ungdomar i Sverige framgår det att det är få anmälda brott överlag där det rör sig om flera gärningsmän. Men när så sker är det främst ungdomar som söker eller nyligen fått asyl som står bakom.

I ett av fallen i Östersund dömdes en asylsökande man i 20-årsåldern till villkorlig dom och skadestånd för misshandel efter att han tagit tag i ansiktet på en kvinna på Artillerigatan. I de övriga utredningarna som polisen arbetade med förekom uppgifter om enskilda män men också grupper av män som gett sig på ensamma kvinnor. Det grövsta fallet gällde ett våldtäktsförsök på Prästgatan. Men några fler gärningsmän än mannen på Artillerigatan kunde inte gripas, trots flera fotokonfrontationer.

SE OCKSÅ: Ulrika om överfallet i Östersund: "Han stoppar in sina äckliga fingrar i min mun"

Av det utredningsmaterial som ÖP tagit del av framgår det att flera av kvinnorna som blivit slagna och hotade har lämnat varierande signalement. Det är ingen samstämmig bild som ges mer än att det rör sig om män i 20 och 30-årsåldern. I de flesta fallen beskrivs männen som att de har ”utländskt utseende” vilket specificeras som mörkare hudton och att de ser ut att komma från länder i Mellanöstern. Flera av gärningsmännen uppges tala med brytning men i några fall uppges männen prata svenska och hudfärg specificeras inte.

Stephen Jerand är tydlig med att hans bild av övergreppen i Östersund är att majoriteten har begåtts av nyanlända. Precis vad som framgår i polisrapporten om gruppöverfall.

– När vi tar emot människor på flykt är det viktigt att tidigt informera om vilka spelregler som finns i Sverige och att kvinnorna också omfattas av det, säger han.

SE OCKSÅ: Professorn kritiserar polisen i Östersund: ”Det är inte polisens jobb att spekulera”

Stephen Jerand säger att kvinnor klär sig, rör sig och gör i princip som de vill i Sverige och det måste alla acceptera. Trots att det inte är så i vissa andra länder.

– Det är en problematik i detta och det går att stigmatisera och säga att polisen pekar ut utlänningar. Det är inte hela sanningen, det är ett samhällsproblem med sexuella övergrepp. Det mesta våldet i nära relationer är det svenskar som står bakom. Hemmet är en farlig miljö, skolan är en farlig miljö och offentlig miljö är vissa tider på dygnet en osäker plats, säger Stephen Jerand.

Han tycker att rapporten lyfter ett viktigt problem där många har ett ansvar att agera. Polisen arbetar fortsatt förebyggande med den så kallade ”Camilla-insatsen” (Camilla hade namnsdag när polisen höll presskonferens 7 mars om överfallen i Östersund). Enligt Stephen Jerand innebär det bland annat att vara synlig i största möjliga utsräckning och arbeta tillsammans med krogar och ordningsvakter för att skapa en tryggare miljö i Östersund.

– Stan tillhör alla på kvällen, säger han.

-----------------

Läs hela rapporten från polisen här.

Har du blivit utsatt och vill berätta? Hör av dej här eller ring till 063-161620. Du kan givetvis vara anonym.

-----------------

LÄS MER: Utredningarna om kvinnoöverfallen läggs ner – fotokonfrontationerna gav inget resultat

SE OCKSÅ: ÖP:s granskning av våldet i de jämtländska hemmen

VÅLDSKARTAN: Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna