Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grus i Åres planer

Annons

riktigt varit Årebornas grej. Ett lag i femman har de väl till och från lyckats skaka fram, och det var alltid med skräckblandad förtjusning vi packade våra trunkar, satte oss i taxin och drog till Åres gamla grusplan nere vid sjön – för där lades inte två strån i kors när det gällde närkampsspelet.

Grus var Åres melodi när det gällde fotboll. Där kunde de ibland tukta även ”fint” fotbollsfolk från stan.

Men oftast slog ändå finess och teknik vilja och kämpaglöd. Vi hade tränat på gräs och det fällde avgörande. Att Årespelarna sedan körde skiten ur oss i pisterna var liksom en annan sak. När vi hade tränat fotboll under vintern hade de kört störtlopp.

. En sorts näridrottsplats dit bygdens ungdomar kan gå och spela fotboll. Det är de väl värda tycker jag.

Problemet är var den ska ligga.

Under en längre tid har det diskuterats fram och tillbaka och planen hamnade till slut på den stora öppna ytan intill Åre gamla kyrka.

Trevligt och bra, tänkte jag.

Men då kom protester från bybor och länsstyrelse. De sade nej och nu har kommunen backat.

under flera decennier så till oigenkännlighet förändrats av olika byggtrender och utbyggnader. Här har byggts multiarena, störtloppsbackar och nerfarter över genomfartsvägar och ner i byn, här har kommit upp nya hotell, nya stugbyar, nya liftar och ett stort stationsbyggnadskomplex mitt i byn.

Hela det offentliga rummet i detta nya Åre är förändrat och nerlusat av trender, stilar, husfasader och blinkande ljus.

När det hände (och händer) är det få som protesterar.

Men nu, när man vill bygga en liten tillgänglig, mysig och trivsam gräsplan för fotboll mitt i byn, då fylls namnlistorna.

Då vaknar även länsstyrelsen till liv och länsmuseet skramlar med k-stämplarna – och gamle länsantikvarien Eric Festin grymtar i sin grav. Rör inte vår kyrklägd!

man vill ha sin gamla kyrka i fred. Och finns det en liknande plats någon annanstans i närheten där planen kan ligga, så är det väl en bra kompromiss.

Det jag förvånas litet över är reaktionerna – för kyrkan är väl ändå inte särskilt välbesökt. Kanske är det så att man bara vill rädda sin sista gräsplätt i byn.

Jag undrar dock om protestvårgona gått lika höga om det handlat om ett välrennomerat hotell i flermiljonerklassen som skulle ha byggts och inte en fotbollsplan?

Det får vi kanske aldrig veta.

Eller så får vi det.