Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvan i Stekenjokk – troligen en fråga för regeringen

Nyöppningen av gruvan i Stekenjokk blir troligen en fråga för regeringen.

Två länsstyrelser säger nej för rennäringens skull, trots att platsen också är ett riksintresse för mineral.

Åren 1976-1988 drevs gruva i Stekenjokk. Också då fanns renar i området och det bolag som nu vill öppna den stängda gruvan, Vilhelmina Mineral, har påpekat att det borde gå att samsas också nu.

Men det anser inte länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten. Sedan 70-talet har vinterbetet för renarna krympt mer och mer. På 70-talet var det inga vindkraftparker som växte upp och störde renarna.

Att öppna en gruva mitt i ett område som är viktigt vid brunsten och där renarna sedan kalvar vore att förstöra för rennäringen ännu mer, anser länsstyrelsen i Jämtland.

– Rennäringen upplever ett hårdare tryck. Hela området fragmentiseras av allt från ledningsgator till vindkraft, säger Malin Fuchs, miljöskyddshandläggare.

Men rennäringen är inte ensamt riksintresse i Stekenjokk. 2012, efter att länsstyrelsen i Jämtland avslagit ansökan om gruva av samma skäl, togs beslutet att inrätta riksintresse för mineraler på platsen. Nu samsas alltså två motstående intressen.

Bergsstaten som nu får veta att det blir avslag från länsstyrelserna har att antingen säga nej till bolaget eller att bolla över frågan till regeringen. Nyligen avgjordes ett liknande fall i Tärnaby av regeringen. Då drog rennäringen det kortaste strået.

– Men förhållandena är ganska olika. Gruvan i Stekenjokk ligger mitt i rennäringens nyckelområde, säger Malin Fuchs.

Bolaget har bedömt att renhjorden i området måste minskas med 400 djur och man har förmått Vilhelmina kommun att aktivt motarbeta vindkraft och vägar för att inte störa renarna ännu mer.

Strömsunds kommun var positiv till planerna när man yttrade sig nyligen.