Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvbolagen hot mot samer och miljö

Torsdag 6 februari är samiska nationaldagen. Det är en dag att både våga se och erkänna historiska oförrätter som den svenska staten gjort sig skyldig till och att fira och uppmärksamma den samiska kulturen.

Men firandet kommer att överskuggas av akuta hot från kortsiktiga exploateringsintressen.

I Gallok/Kallak vid porten till världsarvet Laponia har samerna bedrivit renskötsel sedan urminnes tider. Men det brittiska gruvbolaget Beowulfs provborrningar har under stora protester kunnat få tillstånd och genomföras.

Regeringen har också givit klartecken för en nickelgruva i Dearna/Tärna, och markerat att de menar att kortsiktiga gruvintressen går före såväl renskötsel som jordbruk och ekoturism. En politik som lett till att hela Sápmi nu är utsatt för en jakt på nya gruvfyndigheter att exploatera.

Samerna är ett urfolk och en erkänd minoritet som i århundraden blivit utsatta för en statligt sanktionerad rasism.

Sverige har utifrån internationella konventioner ett ansvar att inte inskränka samers möjlighet att värna sin kultur. Alliansen tar inte det ansvaret. Vare sig för dem som i dag lever av marken, eller för en långsiktigt hållbar utveckling.

Alliansregeringen har i stället öppnat upp landet för prospektering och exploatering. Oavsett vad det innebär för naturvärdena och vad de tycker som bor och brukar marken. Några jobb under den korta begränsade tid när en gruva kan vara i drift är viktigare än samernas rättigheter och hållbara näringar som ger jobb långsiktigt.

Sverige behöver en ny minerallagstiftning. Gruvbolag ska inte kunna riva upp djupa sår i Sveriges landskap och försvinna med vinsten utomlands. Det är orimligt att alla samhällskostnader kopplade till en gruvexploatering, i form av infrastruktur, samhällsplanering och framtida miljösanering, landar på skattebetalarna, medan gruvbolagen tar vinsterna. Men Alliansen låter gruvbolagen hållas.

Vi vill att gruvbolagen ska fondera medel för framtida miljökostnader, och genom försäkring också garantera att det finns resurser den dagen marken ska återställas. En gruvskatt skulle kunna användas till samhällets kostnader.

Det är inte rimligt att det är helt öppet för prospektering och provsprängningar utan att miljökonsekvenser av gruvdrift först är utredda, och man har gjort klart att det verkligen kan bli aktuellt att öppna en gruva. Exploatering efter uran eller fossila bränslen borde över huvud taget inte möjliggöras i Sverige.

Samerna ska få de rättigheter som tillkommer ett urfolk. Sverige är ett rikt land. Vi har möjlighet att skapa jobb över hela landet, i småföretag, industri, turism och jordbruk.

Vi behöver inte, och ska inte, låta utländska gruvbolag exploatera alla våra fyndigheter till priset av jobb, miljö och kultur.

Gustav Fridolin (MP), språkrör och riksdagsledamot för Göinge, Bjäre och Österlen

Jonas Eriksson (MP), vice ordförande i riksdagens näringsutskott

Mats Dahlberg (MP), ordförande i Norrbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel