Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grytans flyktingförläggning har drabbats av vägglöss

Grytans flyktingförläggning har drabbats av vägglöss. Nu börjar saneringen och det kan ta flera månader innan problemet är helt åtgärdat.

På rummen i Grytans flyktingförläggning sitter nu lappar med "Gå inte in"-budskap i röda bokstäver. Minst två timmar ska dörrarna vara stängda efter att Anticimex behandlat rummen med nervdödande medel för insekter.

Vid elvatiden på måndagsförmiddagen har de hunnit behandla halva hus 32. De hoppas hinna med alla 70 rum med två man på två dagar. På förläggningen har man också förberett genom att ta ut alla sängar och saker.

– Nu gör vi hundra procent, då är vi säkra, säger Tommy Andersson som är skaldjurstekniker på Anticimex.

Efter ungefär tre veckor kommer man att återkoppla och igen sanera de specifika rum som man då ser är drabbade. Sammanlagt tror Tommy Andersson att det kan komma att röra sig om tre till fyra saneringar.

Ett steg i att nollställa insektutbrottet är att byta ut alla träsängar till metallsängar, även om det är långt i från alla sängar som är angripna. Dessutom måste alla boendes tillhörigheter tvättas. Allt från strumpor till madrasser. Nu ligger det förslutet i gröna säckar som ligger längs korridorväggarna.

– Det är en jäkla nollning vi kör nu, säger Tommy Andersson.

Bland de boende hörs olika upplevelser av vägglössen.

– Vi har inte haft några problem alls med vägglöss i det här rummet, säger Tarek Bouzo som spelar schack med sin vän Mohammad el Hosamai i ett av de tömda rummen.

Några rum bort finns Micheal Muguse som bott här i två månader. Han har upplevt mer problem med insekterna och visar märken efter dem i träsängarna.

– Det är svårt att bo här, beskriver han. Vägglössen är bara en av anledningarna.

Tommy Anderssons uppfattning är att det inte är mer här än någon annanstans. Pernilla Arvidsson är platsansvarig och har med personalen inventerat området och kommit fram till att mellan 30 och 35 procent av rummen är drabbade.

– Förut handlade det om ett par fall då och då, säger Pernilla Arvidsson.

I månadsskiftet mellan juli och augusti såg de att det var ett större problem.