Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gud är större än vårt hjärta

Annons

Svar på Sven-Olov Löövs ledare i ÖP 19 november:

Adventsljusen lyser upp vintermörkret. För många blir ljusen som brinner en påminnelse om att det finns någon som bär och håller den här världen.

Den längtan har människor uttryckt genom alla tider. Omkring år 100 uttryckte en person de här orden: "… Gud är större än vårt hjärta och förstår allt." Ord ur 1 Johannesbrevet i Bibeln.

Att som Sven-Olov Lööv, i sin ledare, hävda att de orden mer eller mindre ägs av krigande och våldsamma grupper i det sargade Syrien, och därmed olämpliga för vår blivande ärkebiskop att använda, är lika dumt som att hävda att vi i Sverige inte längre kan sjunga "Du gamla, du fria" eftersom den ibland sjungs av rasistiska grupper.

Orden Gud är större har betytt hopp och ljus för människor under lång tid och i en stor del av världen, och kan få fortsätta göra det i nutid och framtid. Inte minst när vår blivande ärkebiskop väljer att ha de orden som sitt valspråk.

Vi gläds över att få vara del av Svenska kyrkan! En kyrka med låga trösklar och högt i tak, där vi människor får vara de vi är.

KG Hammar, ärkebiskop åren 1997–2006, sa: "Om man har ett tydligt fokus, behövs inga snäva gränser."

Svenska kyrkan har sitt fokus i Jesus Kristus. Genom tron på Jesus Kristus förmedlas oss hopp och ljus, förmedlas oss övertygelsen om varje människas oändliga värde, förmedlas oss uppståndelsens kraft.

Vi känner stor glädje och hoppfullhet inför att få Antje Jackelen som vår ärkebiskop! Hon är tryggt förankrad i den kristna kyrkan, har gedigen teologisk utbildning, är klok, inkännande och kommunikativ.

Vi gläds över Antje och önskar henne Guds rika välsignelse som Svenska kyrkans blivande ärkebiskop.

Ledarsidan s var ar :

Antje Jackelen har klippt ut tre ord ur sitt sammanhang och konstruerat ett valspråk som, därom är jag övertygad, för de flesta kristna känns helt förkonstlat: större än vad?

Den blinkning åt islams självutnämnda representanter som valspråket innebär är – sett i ljuset av de vidrigheter som i dag begås under ropet Allahu Akbar/Gud är större – så aningslös att man baxnar.

När USA-senatorn John McCain i september försökte släta över den laddning orden fått – "det är inte värre än när vi säger Oh, my God" – blev han utskrattad. Den respektlösheten riskerar inte en svensk ärkebiskop utsättas för.

Även nedkortade säger era svassande formuleringar om den nya chefen alltför mycket om en kyrka där det är högt i tak men nära till dörren.