Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Jonsson

Gudrun Jonsson, född Widén, född 31 juli 1924 i Sörviken, Gällö, somnade in 10 mars 2014.

Hon gick i skolan i Gällö, på gångavstånd från Sörviken, sommar som vinter.

Då Gudrun var det enda barnet, längtade hon efter en syster. När hon fick veta att det var en tjej i ettan som hette Maj-Britt Björström som mist sin mamma, frågade Gudrun om hon ville flytta hem till henne och bli hennes syster och det ville hon. De flyttade senare med sina föräldrar till det nybyggda huset i Grusgropen utanför Pilgrimstad 1937. Där växte de upp tillsammans tills Gudrun började på husmorsskolan och därefter utbildade sig till barnsköterska i Sundsvall. Efter examen arbetade hon under några år i Östersund som barnsköterska.

Hon träffade sin man Gunnar Jonsson på en sommardans. De gifte sig 1946, tidigt en juldagsmorgon efter julottan i Revsunds kyrka dit de åkte med häst och släde. Efter bröllopet flyttade de till Örnsköldsvik där Gunnar jobbade på Hägglunds och Söner, de flyttade sedermera till Grusgropen i Pilgrimstad för att hjälpa mamman med gården efter Gudruns fars bortgång. Denna gård tog de så småningom över.

Gudrun fick tre barn, Clas, Ylwa och Alf. Hon arbetade som hemmafru fram tills hon gick Mulleutbildningen på Friluftsfrämjandet i början av 1970-talet.

Hemmet i Grusgropen var alltid öppet för alla och där kunde man räkna med att få mat innan man åkte hem till sitt och en sovplats om det behövdes.

1975 förlorade hon sin älskade Gunnar och sorgen var stor. Som tur var började barnbarnen att trilla in och de tillsammans med alla Mullebarnen skänkte henne glädje. Gudrun var Mulle med alla Pilisbarnen. Som krydda på moset för barnen så jobbade hon på biblioteket där hon var sagotant med en berättarröst som självaste Astrid Lindgren.

Gudrun träffade John Persson senare och de älskade att resa och hade många fina resor tillsammans, bland annat till Italien, Tyskland, Spanien, Österrike. Tillsammans var de involverade i många PRO-resor som de anordnade. En av favoritplatserna var där deras vänner på Gotland bodde, där tog de cykelturer till bland annat väderkvarnarna som Gudrun tyckte så mycket om.

Hon flyttade senare till Pilgården där hon var vaktmästare under ett antal år. Hon startade föreningen Gammeldansens vänner i Pilgrimstad tillsammans med John Persson. Där var hon ordförande och en drivande kraft i tio års tid till de populära söndagsdanserna med kända orkestrar och med besökarantal på närmare 200 personer.

Hon var ordförande i PRO Revsund under en tid och var även aktiv i Pilgrimstads socialdemokratiska förening.

Efter Folkets hus byggts flyttade hon in i sin nya lägenhet på Stationsvägen där hon bodde och trivdes under 20 år.

Om det var någon aktivitet på byn som dans, uppvisning, fotboll, ishockey eller skidåkning kunde man räkna med hennes stöd och hejande då hon var en Pilgrimstadsbo in i själen.

Efter en tids sjukdom flyttade hon till äldreboendet i Torvalla där personalen tog hand om henne på bästa sätt och där de fick ta del av hennes otroliga livsglädje och framåtanda ända till slutet. John fanns vid hennes sida tills hon somnade in.

Gudrun sa alltid att "det bästa hon någonsin gjort var sina barn."

Vi vill skicka en kram, för alltid, från hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

En kram på varje kind, det ska inte vara orättvist!

Barn, barnbarn och John