Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gula huset öppnar åter för migranter

Kyrkan öppnar åter "gula huset" under Frösöbron för frusna migranter.
– Vi kommer att hålla öppet med hjälp av personal och frivilliga, säger kyrkorådets ordförande Margareta Winberg.

När kyrkorådet i Östersunds församling sammanträdde på måndagseftermiddagen togs frågan om EU-migranter och flyktingar upp till diskussion.

– Vi kommer att öppna "gula huset" under Frösöbron för EU-migranter från och med den 1 december, säger Margareta Winberg, ordförande i kyrkorådet.

Antalet EU-migranter i Östersund har minskat den senaste tiden vilket Margareta Winberg tror beror på att allmänheten nu skiftat fokus.

– Jag tror att man överfört sitt engagemang till andra flyktinggrupper i samhället.

När den gamla värmestugan under bron nu åter öppnar för frusna själar hoppas kyrkan, som har samordningsansvar vad gäller EU-migranterna, att Östersunds kommun ska stå för hyreskostnaden.

– Vi tar oss an migranterna under den kalla årstiden, vi vill inte att de ska frysa ihjäl.

När flyktingsituationen avhandlades på kyrkorådets möte fick kyrkans ledning i uppdrag att inventera kyrkans lokalbestånd. Och frågan hastar för madrasser, sängplatser och lämliga flyktingboenden måste fram snarast, enligt Margareta Winberg:

– Det är ingen tvekan. Vi måste ta snabba beslut, där har vi varit fullständigt eniga.

Läs även:

EU-migranter får besked från kyrkan nästa vecka

Härbärget i Östersund stängs efter hot

"Samarbete enda lösningen för utsatta EU-medborgare"